Børn får sunde spisevaner af forældrenes vedholdenhed
21 december 2017

Det er dumt at give op, første gang barnet ikke kan lide det, der bliver serveret. Faktisk er det klogest at blive ved at forsøge, selv efter der er blevet rystet på hovedet flere gange.

En ny gennemgang af forskning på området viser, at vedholdenhed, koblet med en varieret kost, er det mest effektive middel, når børn skal have sunde spisevaner. Det skriver University at Buffalo i en pressemeddelelse.

Forskere har gennemgået 40 studier om, hvordan spædbørn og småbørn udvikler præferencer for sunde fødevarer, især grøntsager og frugter.

En af konklusionerne er, at barnets sunde vaner hænger tæt sammen med moderens:

  • Hvis hun spiser sundt under graviditeten, får barnet også smag for det.
  • Under amning bliver barnet udsat for smagsstoffer fra sund kost gennem brystmælken.

Men man skal bestemt ikke give op, hvis de sunde vaner ikke følger med i overgangen fra baby til barn. Her er forskernes råd, at man simpelthen bliver ved med at udsætte barnet for mad, det tidligere ikke har kunnet lide:

»Der er mange undersøgelser med førskolebørn, der i begyndelsen ikke kan lide rød peber eller squash, for eksempel, men efter fem til seks sessioner, hvor disse fødevarer gentagne gange tilbydes, ender de med at kunne lide dem,« siger Ph.d. Stephanie Anzman-Frasca.

Andre råd lyder:

  • Varier maden i de tidligste perioder af barnets liv, hvor det endnu ikke er begyndt i så høj grad at afvise ting.
  • At belønne barnet, når det spiser sundt, kan måske virke i nogle situationer, men noget tyder på, at det har den uheldige effekt at udvande gentagelserne.
  • Når barnet ser dig nyde sund mad, er det mere sandsynligt, at det selv vil gøre det.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.