Alle midler må tages i brug, når der skal fiskes flere tusind år gammel verdenshistorie ud af Jorden.
I en række isprøver fra Grønland har forskerne bag et nyt studie fundet bly-partikler, som de sporer tilbage til Romerrigets omfattende minedrift og metalindustri, skriver forskning.no.
Den kemiske struktur i bly er forskellig, alt efter hvor i verden det kommer fra, og prøverne her viser, at det nyfundne bly stammer fra Den Iberiske Halvø, hvor romernes største miner lå udgravet.
Bly-partiklerne er herfra blevet båret nordpå af vinden og endt i Grønland, hvor de nu er begravet i mange års is og sne.
Blyet fortæller både historier om store krige og imperiers udvidelse, som forskerne kan se i deres meget præcise datering af blyet, der viser forskellige mønstre afhængigt af tidsperioden, det er dateret til.
Blandt andet viser blyet et klart mønster i tiden omkring de puniske krige omkring år 250 f.v.t., hvor mineaktiviteten før krigen var mindre end efter krigen. Her overtog romerne nemlig området fra den daværende bystat Karthago i det nuværende nordlige Tunesien, hvorefter blyforureningen steg markant.