Bliv klogere på både teknik og antropologi
Ny uddannelse fra Aalborg Universitet skal bygge bro mellem mennesket og teknologien.

Ny uddannelse fra Aalborg Universitet skal bygge bro mellem mennesket og teknologien.(Foto: Colourbox)

Antropologi og teknik smelter sammen i ny uddannelse, hvor de studerende både får indføring i hardcore teknologi og grundlæggende antropologi.

Studiet er en konsekvens af, at vi lever i en fuldt integreret digital og teknologisk verden.

Fremtidens teknoantropologer skal spille en rolle som brobyggere mellem på den ene side producenterne af teknologi og naturvidenskabelig viden og på den anden side de led, der arbejder med viden, innovation og formidling.

»En teknoantropolog kan for eksempel analysere, hvilke forestillinger ingeniører sidder med, når de udvikler ny mobiltelefoner hos Nokia og sammenstille det med kulturen og målet hos ledelsen, pr-gruppen, sælgerne og endeligt den specifikke kundemålgruppe,« siger lektor Tom Børsen fra institut for læring og filosofi på Aalborg Universitet.

Som eksempel nævner han en målgruppe som folkeskoleelever; hvilke behov og ønsker har de til deres mobil, og hvordan bruger de den i praksis.

»Det kan være, børnene bruger mobilen på en anden måde, end det var meningen. Man har et intenderet mål med teknologien, men ofte finder folk på nye måder at bruge det på. En teknoantropolog ville kunne rådgive mobiludvikleren om, hvilke måder teknologien bliver brugt,« siger Tom Børsen.

Bindeled ved etiske beslutninger

Men samtidig kan teknoantropologen også fungere som bindeled mellem nogle af de meget tunge, etiske beslutninger, som teknologien fører med sig.

»Hvis man ser på syntetisk biologi, hvad er det så for vaner, menneskesyn og kulturelle værdier, der præger forskernes arbejde. Hvad er det for behov, de forestiller sig at kunne opfylde, hvad er sammenhængen mellem det, de siger, de gør, og det som de gør, og er der behov for regulering,« siger Tom Børsen

Fakta

Dermed kan teknoantropologen på et bedre teknologisk funderet niveau rådgive om etik og kultur på tværs af kulturer i for eksempel multinationale selskaber eller i FN-regi.

»I dag findes der andre steder i Danmark uddannelser i antropologi og etnografi, som også handler om kulturel forståelse af mennesker og samfund, men disse traditionelle fag inkluderer slet ikke den teknologiforståelse, som skal give teknoantropologerne fra Aalborg Universitet særlige evner på arbejdsmarkedet,« forklarer Tom Børsen

Følger Globaliseringsrådets anbefalinger

Aalborg Universitet har oprettet uddannelsen på baggrund af anbefalinger i Globaliseringsrådets anbefalinger fra 2006 om at øge antallet af unge med uddannelse i naturvidenskab og teknologi.

Teknoantropologi-uddannelsen henvender sig til de unge, der interesserer sig for naturvidenskab og teknologi, men samtidigt føler sig tiltrukket af identitetsdannelsen i de humanistiske discipliner.

Globaliseringsrådet anbefaler også forskningsmiljøer inden for brugerdreven innovation, der tværfagligt samarbejder med blandt andet antropologi, teknologiudvikling og ingeniørvidenskab.

Det erhvervsmæssige sigte med uddannelserne i teknoantropologi er således at styrke den brugerdrevne innovation i teknologitunge og vidensudviklende virksomheder.

»En bachelor eller kandidat i teknoantropologi vil typisk blive ansat som projektleder, analytiker eller konsulent inden for HR, CSR, produktudvikling, marketing eller PR,« siger Tom Børsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.