Blævrende frokost? SDU-forsker laver chips af vandmænd
Kilde: 
27 juli 2017

Skulle det være en fårekyllingeburger med melorme og vandmandschips? Sådan kunne en fremtidig burgermenu måske se ud, for en gastrofysiker fra SDU har fundet en måde at gøre blævrende vandmænd så sprøde som chips. 

Det skriver SDU.dk i en pressemeddelelse. 

Ideen er, at de mange overflødige vandmænd i havet lige så godt kan være med til at mætte de mange munde, når kampen om at finde bæredygtige madkilder spidser til. 

kristoff styrbæk vandmandschips sdu

Her har kokken Klavs Styrbæk kreeret en ret med Mie Thorborg Pedersens vandmænd. Det er sprød vandmand med dulse, sichuanpeber i ponzu, tsukemono af kinaradise og pulveriset sesamolie. (Foto: Kristoff Styrbæk)

Vandmænd er ikke en ualmindelig spise i asiatiske lande, men der er det normalt, at man bearbejder den, så den er mere bruskagtig, og den konsistens har aldrig slået igennem i Vesten. Det ville forskerne gerne finde en løsning på, så de gik i gang med at finde en måde at gøre dem sprøde som chips.

I Asien spises de også sprøde, men det tager 30 til 40 dage at bearbejde dem, og det tager mange ressourcer. De danske forskere har nu kortet den proces ned til et par dage ved at lægge dem i alkohol, som trækker vandet ud af dem.  

»I løbet af et par dage erstatter alkoholen vandet i vandmændene, og ved efterfølgende fordampning bliver de knastørre,« siger Mie Thorborg Pedersen, der er gastrofysiker på SDU og sammen med tre kollegaer har fundet metoden, til SDU.dk

Hun fortæller, at smagen ikke er distinkt, men at den smager godt – og så ser den flot ud på en tallerken.

Metoden er blevet publiceret i International Journal of Gastronomy and Food Science. 

Hør Mie Thorborg Pedersen fortælle om metoden og sine vandmandschips i videoen herunder.

Mie Thorborg Pedersen fortæller, hvordan vandmand kan blive til vandmandschip, og hvordan metoden fungerer. (Video: Syddansk Universitet/YouTube.com)

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.