Bitre skilsmisseramte dør tidligt
At pulse løs på cigaretter hele livet igennem er ikke mere skadeligt for helbredet end at forblive single efter en skilsmisse, viser ny forskning.

Vrede skilsmisseramte, der forbliver single resten af livet, har stor risiko for at dø tidligt. (Foto: Colourbox.dk)

Vrede skilsmisseramte, der forbliver single resten af livet, har stor risiko for at dø tidligt. (Foto: Colourbox.dk)

En vedvarende skilsmissetilstand bidrager til samme dødelighed, som den man finder blandt storrygere, viser en ny amerikansk undersøgelse.

Det er et veldokumenteret faktum, at børn i høj grad betaler for forældrenes skilsmisse.

Selvom der er børn, der kommer 'helskindet' gennem forældrenes skilsmisse psykologisk set, så gælder det dog ifølge adskillige undersøgelser, at skilsmisseramte børn gennemsnitlig får flere psykiske problemer med angst, depression og 'uregerlig adfærd', ligesom de gennemsnitlig får mindre uddannelse og mindre succes i arbejdslivet. Endelig får de selv flere skilsmisser senere hen, som om de kommer til at efterligne forældrenes adfærd i parforhold.

Men også hos de skilsmisseramte voksne kan man finde hyppigere forekomst af psykisk vantrivsel, og nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at skilsmisser også kan medføre en øget fysisk vantrivsel, endda i en sådan grad at man kan tale om en vis overdødelighed i kølvandet på skilsmisser - dog kun hvis de skilsmisseramte ikke bliver gift igen i en længere årrække.

Farligt at forblive skilt single

De amerikanske forskere bag den nye undersøgelse har studeret forekomsten af dødsfald hos 1.200 personer i årene fra 1960 til 2000, hvor de pågældende i gennemsnit var henholdsvis 50 og 90 år gamle (hvis de stadig levede).

Det viste sig, at de, der var blevet skilt allerede ved undersøgelsens start og som ikke blev gift igen i hele eller næsten hele perioden, havde en overdødelighed, der var ligeså stor, som den man finder hos storrygere - også selvom de skilte personer ikke røg.

Sagt med andre ord så bidrog en vedvarende skilsmissetilstand lige så meget til overdødelighed, som det at være storryger.

Så de, der både var skilte og storrygere, havde meget stor overdødelighed.

Fakta

VIDSTE DU

Håbløshed, depression og vrede efter en skilsmisse er alle tilstande, der kan være direkte skadelig for den kropslige sundhed.

Forskerne kunne yderligere konstatere, at det ikke blot var det at være enlig, der var årsag til den betydelige overdødelighed hos de vedvarende skilte. Der var nemlig ikke nogen tilsvarende overdødelighed hos de, der enten var ugifte og vedblev med at være ugifte i hele perioden eller hos de, der var blevet enker eller enkemænd, og ikke var blevet gifte igen.

Det kunne også konstateres, at det ikke var selve den begivenhed at blive skilt, der var årsag til den høje dødelighed, for de, der blev skilt og gift igen (og forblev gifte), havde heller ikke nogen overdødelighed af betydning.

Personligheden afgør dødsrisiko

De amerikanske forskere mener ikke, at den bemærkelsesværdige overdødelighed hos de 'kronisk' skilte beror på deres livsstil såsom rygning, kostvaner og motion, som man også havde undersøgt.

Forskerne tror snarere, at det har noget med deres personlighed at gøre og nævner den mulighed, at det i nogle tilfælde kan dreje sig om en særlig høj vredladenhed, der bl.a. kan skabe vedvarende konflikter i forholdet til den tidligere ægtefælle, så den skilte ikke selv kommer videre i tilværelsen. Meget høj vredladenhed er i flere undersøgelser sat i forbindelse med øget dødsrisiko.

Der kan også være tale om mennesker, som efter en skilsmisse glider ud i en vedvarende tilstand af håbløshed og depression, som også er tilstande, der kan være skadelig for den kropslige sundhed.

At finde ud af nøjagtig, hvad det er, der gør det farligt at være 'kronisk' skilt, vil dog ifølge forskerne kræve yderligere undersøgelser.

Lavet i samarbejde med Psykologisk Institut, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk