Billeder fra March for Science 2018: Sol, musik og opråb for videnskaben
For anden gang marcherede forskere og borgere for videnskaben. Marchen havde dog langt fra lige så stor opbakning, som sidste år, og politikerne udeblev næsten helt.

Solen står højt denne søndag i april i København.

En menneskeskare er samlet foran Niels Bohr Institutet, hvor der spilles musik og males skilte. De er ved at gøre klar til march. March for Science.

»Viden er vigtigt. Vi hylder viden. Derfor har vi March for Science,« siger formand for Danske Videnskabsjournalister, Jens Degett, fra talerstolen.

Da marchen sætter i gang, er Niels, der er ingeniør, og Mette, der læser dansk, med i fronten med skilte hævet over hovederne. De går med, fordi »videnskab er vigtigt,« siger Niels.

»Det er vigtigt at basere sine politiske beslutninger på et videnskabeligt og oplyst grundlag,« fortsætter han.

March for Science

March for Science startede oprindeligt i USA som en reaktion på valget af præsident Donald Trump. 

Bevægelsen har siden spredt sig globalt, og på Jordens Dag, 22. april 2017, marcherede forskere og deres støtter i 600 byer verden over.

Kilde: marchforscience.dk

Videnskaben skal fylde i offentligheden

March for Science handler ifølge arrangørerne om at gøre opmærksom på videnskaben som en vigtig del af samfundet.

»Det er ikke nok bare at være nørd og videnskabsinteresseret. Det er også vigtigt at tage stilling til, at videnskab har en rolle i samfundet. Hele denne her samfundsmæssige politiske vinkling, synes vi, er essentiel,« siger Samir Ben Chabaane til Videnskab.dk. Han er ph.d. i plantebiokemi og en af arrangørerne bag March for Science i Danmark.

March for Science er et opråb mod 'fake news' og 'fakta-resistens' og skal minde om, at videnskab er »en essentiel del af et velfungerende demokrati,« som der står på March for Sciences hjemmeside.

march for science københavn videnskab

Kærlighedserklæringer til videnskaben fyldte marchen. (Foto: Videnskab.dk)

Marchen fortsætter hen over Dronning Louises Bro.

Bag ved en lastbil med et anlæg, der lægger musik til marchen, møder Videnskab.dk to unge forskere fra henholdsvis Letland og Argentina, Raza og Adrian, som begge forsker i bioinformatik.

»Det er vigtigt for ethvert samfund at forsvare og beskytte videnskaben,« siger Adrian.

Både han og Raza udtrykker glæde ved at kunne forske i Danmark.

»I Danmark er der mange muligheder for videnskaben, så det er bestemt nemmere at forske her end i mange andre lande,« siger Raza.

Netop derfor ønsker de at bakke op om støtten til videnskab her i landet, fortæller de.

march for science københavn videnskab

Adrian (tv) fra Argentina og Raza (th) fra Letland gik med i marchen. Begge forsker i Danmark. (Foto: Videnskab.dk)

Er interessen faldet?

March for Science opstod i 2017 som en reaktion på valget af Donald Trump i 2016 som USA's præsident.

Hans benægtelse af videnskabelige fakta og stærkt kritiske holdning til forskning fik folk til stable en protestbevægelse på benene.

Det startede i USA og spredte sig hurtigt til hele verden. Der blev marcheret i 600 byer verden over i 2017, hvoraf omkring 5.000 mennesker gik med i marchen i København, trods iskold vind i gaderne.

I år var billedet noget anderledes. Der var omkring 200 deltagere, skønner Københavns politi, selvom vejret ikke burde have holdt nogen tilbage fra en rask gåtur gennem byen.

I 2018 blev March for Science afholdt over det meste af verden 14. april.

I Danmark valgte arrangørerne at afholde marchen 22. april i forbindelse med Science i Forum og talentkonkurrencen Unge Forskere.

Kilde: marchforscience.dk

Arrangør Samir Ben Chaaban anerkender, at projektet ikke har samme momentum i år, som sidste år.

»Det har ikke samme nyhedsværdi, som det havde første år, det er klart,« siger han.

»Sidste år var Trump lige blevet valgt, og folk var helt oppe i det røde felt, og nu skulle der bare ske noget, og vi skulle på barrikaderne og være aktivistiske.«

Men da emnet for mange måske ikke føles helt så aktuelt i år som sidste år, har det måske gjort det sværere at samle både opmærksomhed og midler.

Ikke den rette Platform

Det er heller ikke alle, der er overbevist om, at March for Science giver den optimale opmærksomhed til videnskaben.

I en kronik i Weekendavisen 13. april 2018 stillede seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen spørgsmålstegn ved, om en march med farverige skilte og slogans er den rigtige måde at få større tillid og respekt til forskere og videnskab.

Jens Olaf Pepke Pedersen mener, at en del af problemet i højere grad handler om forskernes formidling af videnskaben, og det er ikke nødvendigvis en march, der er det bedste værktøj til at skabe respekt og opmærksomhed.

Han uddyber til Videnskab.dk:

»Jeg tror, at aktiviteter som Forskningens Døgn, Dansk Naturvidenskabsfestival, Folkeuniversitetet og lignende er langt bedre end en march til at formidle budskabet. Jeg oplever, at der i befolkningen er en stor interesse for videnskab og nysgerrighed over for dens resultater,« siger han.

march for science københavn videnskab copenhagen 2018

Flere fra Videnskab.dk's redaktion havde også meldt sig under fanerne og gik med i marchen for at »hylde videnskaben.« (Foto: Videnskab.dk)

Han anerkender dog fuldt ud, at der kan være problemer med beslutningstagere, der ignorerer eller afviser fakta. Derfor bakker han også op om, at forskere blander sig.

»Grundlæggende har jeg jo ikke noget imod, at mine kollegaer gerne vil gøre et eller andet, så jeg synes jo også, det er fint, at de er aktive.«

Men Jens Olaf Pepke Pedersen efterlyser også forskere i den offentlige debat.

»Noget, der generer mig, er, at forskere har en tendens til først at komme ud med deres meninger, når de er gået på pension eller har skiftet arbejde. Jeg synes egentlig, der er alt for få naturvidenskabelige forskere, der deltager i debatterne på baggrund af deres faglige viden,« mener Jens Olaf Pepke Pedersen.

»Jeg vil sådan set gerne have, at forskerne er mere synlige, end mange af dem er,« slutter han.

march for science københavn videnskab

Man kan godt have det sjovt, selvom anledningen er alvorlig. (Foto: Videnskab.dk)

Hvor er politikerne?

En bestemt gruppe glimrer måske særligt ved sit fravær i år i forhold til sidste år.

Der er ifølge arrangørerne ingen folketingspolitikere til stede ved marchen. I hvert fald ikke nogle, der har givet sig til kende. 

»Sidste år havde vi politikere, der kom og deltog og lyttede til marchen. Vi har ikke set nogle politikere på gaden i år,« siger medarrangør Kathrine Richter.

Det vækker tydelig ærgrelse og undren, da netop politikerne er vigtige at få i tale, mener arrangørerne.

Flere af talerne før og efter selve marchen henvender sig da også direkte til politikerne med budskabet om, at også politikerne skal forstå og respektere den videnskabelige metode. Men der er altså ingen politikere til at høre budskabet.

Efterfølgende har March for Science DK meldt ud på Twitter, at de så to folkevalgte til marchen. De kalder stadig det beskedne politikerfremmøde »bekymrende«.

march for science københavn videnskab

Livemusik og taler sluttede marchen af foran Forum. (Foto: Videnskab.dk)

Marchen slutter foran Forum

Marchen slutter foran Forum, hvor der i disse dage er Science i Forum, som blandt andet danner ramme om talentkonkurrencen Unge Forskere.

Her er der flere talere på scenen. Forskere, myndigheder, undervisere.

Særligt stort bifald følger en tale fra vinderne af sidste års Unge Forskere, Ayumi Mayer og Olivia Rygaard Hjalsted.

De holder en tale til forsamlingen om vigtigheden af de fremskridt, videnskaben bidrager med. Og at den videnskabelige proces handler om at gøre os allesammen klogere.

»Der er ingen skam i at tage fejl. Men der er skam i at vide, at du tager fejl, og ikke ændre din måde at handle på,« lyder det fra de to unge forskere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk