'Bestil en Forsker' 2019 var en bragende succes: Forskere indtog Danmark
Bestil en Forsker, der er en del af Forskningens Døgn, sendte igen i år forskere rundt i alle landets afkroge – til private hjem, gymnasier, biblioteker, virksomheder, foreninger og menighedsråd.
Bestil en forsker 2019 Forskningens Døgn

Et af Bestil en Forsker-foredragene foregik i den gamle sal på Borchs Kollegium i indre København, da Rasmus Chr. Elling holdt foredrag om Irans moderne historie. (Foto: Christian Michelsen)

Et af Bestil en Forsker-foredragene foregik i den gamle sal på Borchs Kollegium i indre København, da Rasmus Chr. Elling holdt foredrag om Irans moderne historie. (Foto: Christian Michelsen)

Hele 672 gange på 1 uge holdt forskere i hele Danmark i år foredrag om deres fascinerende forskningsfelter i forbindelse med ordningen 'Bestil en Forsker'.

Bestil en Forsker er en foredragsordning, hvor alle i Danmark kan bestille et gratis foredrag under den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, der i år løb mellem 24. - 30. april.

Dermed var Bestil en Forsker den største succes hidtil, og danskere i hele landet har fået spændende, sjov og inspirerende viden serveret kvit og frit.

Det store katalog af tilmeldte forskere til ordningen gjorde udvalget af emner rigt og varieret, og foredragene omhandlede alt fra, hvordan nabostøj påvirker vores liv, eller hvad der egentlig forårsager klimaforandringer, til hvordan forskerne bruger forsøgsdyr - og meget, meget mere! 

Foredragsordningen blev igen i år administreret af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling.

LÆS OGSÅ: Center for Faglig Formidling står for Bestil en Forsker de næste 3 år

Forskningens Døgn 2019

Forskningens Døgn arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

På festivalen var der foredrag om sorte huller og døde filosoffer, quizzer og leg, og der blev afholdt forsker-stand-up shows og meget mere.

Forskere giver noget tilbage til Danmark

En af de forskere, der deltog i Bestil en Forsker 2019, er lektor Carsten Humlebæk fra Copenhagen Business School, som blandt andet forsker i spansk nationalisme og identitet.

Carsten Humlebæk har været med i Bestil en Forsker de seneste ni år.

Under dette års Forskningens Døgn afholdt Carsten Humlebæk syv foredrag. Han har besøgt gymnasier og erhvervsakademier i både Jylland og på Fyn og Sjælland, og han mener, at formidlingen er vigtig del af arbejdet som forsker:

»Når nu Danmark har betalt mig for at sætte mig ind i nogle sager – så vil jeg gerne give noget tilbage.«

LÆS OGSÅ: Foredagsholder i 'Bestil en forsker': Jeg møder dem, min forskning handler om

Carsten Humlebæk boede og arbejdede i Sevilla i årene 2014-2018. I denne periode deltog han i Bestil en Forsker med foredrag via Skype. (Foto: CBS Wire)

Bringer forskning ind i hverdagen

Bestil en Forsker giver mange mennesker, der ikke er i kontakt med forskning i deres hverdag, mulighed for at få ny viden direkte fra forskerne selv.

Mødet med disse publikummer udfordrer forskerne i at tale et sprog, hvor alle kan være med.

Under Forskningens Døgn besøgte Carsten Humlebæk Christianshavns Gymnasium i København. Her holdt han foredrag om den aktuelle tilstand i Catalonien og illustrerede konflikten ved at sammenligne Danmark med Catalonien:

»Der er flere mennesker, der taler catalansk, end mennesker der taler dansk, men hvor dansk er et officielt anerkendt sprog, bliver catalansk det ikke, fordi Catalonien ikke er en officiel stat.«

LÆS OGSÅ: Foredragsholder i 'Bestil en forsker': »Det er ikke altid specialister, der stiller de gode spørgsmål«

Bestil en forsker 2019 Forskningens Døgn

På Christianshavns gymnasium holdt Carsten Humlebæk foredrag for tre spansk-hold, der skulle skrive opgave om den politiske situation i Spanien. (Foto: Videnskab.dk/Center for Faglig Formidling)

Med dette nedslag i forskningen kan publikum nemmere anskue situationen fra cataloniernes synspunkt, fordi man som dansker, ikke kan forestille sig, at dansk ikke var et officielt anerkendt sprog. På samme måde undrer cataloniere sig over, at catalansk ikke anerkendes som et officielt sprog.

»Find den gode historie i din forskning«

I 2019 deltog 242 forskere, som på forhånd havde udformet en beskrivelse af deres foredrag. 

Udfordringen for forskerne kan være at hive en afsluttet fortælling ud al den forskning, som de bedriver, uden at gå på kompromis med den videnskabelige korrekthed.

Men Carsten Humlebæk, der har formidlet i mange år, siger:

»Man kan godt få budskabet ud uden at tale i færdige, fuldendte sætninger.«

I Bestil en Forsker er det ofte undervisere, der bestiller Carsten Humlebæks foredrag, og derfor planlægger han sit foredrag med det publikum i baghovedet:

»Hvis jeg skal give et råd til andre forskere, der har lyst til at deltage i Bestil en Forsker, så er det at bygge foredraget op ved at finde den gode historie i sin forskning og at forestille sig et publikum, der kunne være interesseret i det, man ved noget om. Så har man et godt udgangspunkt til at lave et foredrag.«

LÆS OGSÅ: Foredragsholder i 'Bestil en forsker': »Kast dig ud i det!«

Irans historie fortalt på én aften

Der findes mange måder at bruge Bestil en Forsker på. Nogle bruger det til undervisning, andre til inspiration.

På Borchs Kollegium i indre København havde beboerne i forbindelse med Forskningens Døgn 2019 arrangeret en Iran-temaaften.

På programmet var blandt andet et foredrag om Irans moderne historie af lektor Rasmus Chr. Elling. Han baserede foredraget på manuskripter fra et kursus, han har undervist i på Københavns Universitet.

Bestil en forsker 2019 Forskningens Døgn

Arrangementet på Borchs Kollegium i København varede en hel aften, og spørgelysten var stor, både før, under og efter Rasmus Chr. Ellings foredrag. (Foto: Christian Michelsen)

Rasmus Chr. Elling har normalt et helt semester til at gennemgå Irans moderne historie, men denne aften havde han halvanden time. Det er en udfordring, som han gerne griber: 

»Desværre bliver forskningsformidling stærkt begrænset af medier og sociale mediers restriktive rammer, så det er godt, at der her er mulighed for at få længere taletid til at levere mere komplekse og nuancerende analyser.«

LÆS OGSÅ: Forskere og formidlere: Få hjælp til at måle effekten af din formidling

Råd til forskere: Tænk i den visuelle præsentation

Til foredraget havde Rasmus Chr. Elling mange billeder med fra både før, under og efter den iranske revolution i 1979 som støtte til sin fortælling.

Det er et bevidst formidlingsvalg, som han også anbefaler til andre forskere, der skal formidle forskning:

»Sørg for at tænke godt over et par centrale argumenter, og levér dem på en måde, så - næsten! - alle kan følge med. Giv god tid til spørgsmål. Giv et godt indtryk ved ikke at have tekst-tunge powerpointpræsentationer!«

LÆS OGSÅ: Tre tips til forskere: Sådan formidler du din viden på video

Bestil en forsker 2019 Forskningens Døgn

Udover et Bestil en Forsker-foredrag med Rasmus Chr. Elling havde arrangørerne på Borchs Kollegium inviteret på iransk mad lavet af forfatter Joseph Sinakis samt iransk musik fra pladesamler og DJ Mads Nimann, der har specialiseret sig i musik fra Iran, Afghanistan, Irak og Pakistan. (Foto: Christian Michelsen)

Vær med i Bestil en Forsker 2020

Bestil en Forsker løber af stablen igen under Forskningens Døgn 2020.

Hvis du vil bestille et foredrag kan du gøre det fra 1. marts 2020. 

Er du forsker og interesseret i at deltage i Bestil en Forsker, så åbner vi for forskertilmeldinger i efteråret 2019. 

LÆS OGSÅ: Annika ville være dyrlæge - men så hørte hun et foredrag af en forsker

LÆS OGSÅ: Center for Faglig Formidling udgiver rapport om formidling på YouTube

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk