Begrænsning af indvandring skubbede hvide indfødte ned i lavtlønsjob
Hvad kan vi lære af USA's historie? To danske forskere har gransket, hvilke konsekvenser immigrationsbegrænsningerne har haft i USA.
immigration begrænsning kvotesystem Donald Trump immigrationspolitik lovgivning politik 1920'erne USA sydeuropæere Rusland Storbritannien etnicitet arbejdsmarked arbejdstager konkurrerer etniske grupper Calvin Coolidge

Statue of Liberty er blevet et symbol på den nye verdens 'gyldne dør' til bedre økonomiske muligheder for fattige indvandrere. Hvad kan vi lære af USA's immigrationspolitik? (Foto: Shutterstock)

Statue of Liberty er blevet et symbol på den nye verdens 'gyldne dør' til bedre økonomiske muligheder for fattige indvandrere. Hvad kan vi lære af USA's immigrationspolitik? (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Immigration – og om vi skal begrænse den eller ej – er et brandvarmt debatemne.

Strengere immigrationslove var en afgørende hjørnesten i Donald Trumps præsidentkampagne i 2016, og 'beskyttelse' af amerikanske arbejdere og skatteydere er stadig én af Trump-administrationens topprioriteter.

Hele ideen afspejler argumentet om, at immigranterne mindsker de amerikanske arbejderes jobmuligheder, og at de koster de amerikanske skatteyderne penge, fordi de er nødsaget til at skaffe boliger og punge ud til understøttelse.

Men er det virkelig tilfældet?

Spørgsmålet, om strengere immigrationslove kommer de indfødte arbejdere til gode gennem bedre jobmuligheder, mindre konkurrence på arbejdsmarkedet og lettere skattebyrde, er af afgørende betydning for arbejdsmarkedsøkonomer, der er interesserede i at evaluere immigrationens økonomiske konsekvenser.

USA implementerede immigrationskvoter

Vi undersøgte denne problemstilling i en nylig artikel, der granskede, hvilken effekt immigrationsbegrænsninger havde på den amerikanske økonomi i 1920'erne.

Historien kort
  • USA har gennem det 20 århundrede indført en række love, der har begrænset immigration til landet.
  • Begrænsningerne skaber nemlig ikke nødvendigvis de taber og vindere, som man skulle forvente.
  • Immigrationsbegræninger kan have nogle ganske utilsigtede konsekvenser ifølge de to forfattere.

Debatten om immigrationsbegrænsninger og indrejseforbud til USA for bestemte etniske grupper er bestemt ikke ny.

I 1920'erne ændrede USA sin såkaldte 'den åbne dørs politik' for europæiske immigranter ved at introducere immigrationskvoter baseret på nationale tilhørsforhold.

Kvotesystem begrænsede immigrationen

Den daværende præsident, Calvin Coolidge, underskrev ‘Immigration Act of 1924’. For Coolidge var immigrationsbegrænsingerne i en vis grad en økonomisk foranstaltning, der skulle holde lønningerne oppe og sikre gode levevilkår for både den eksisterende befolkning og for de nyankomne, der ankom til USA legalt.

Kvotesystemet begrænsede immigrationen fra Europa og gik især ud over syd- og østeuropæiske immigranter. Systemet udelukkede immigration fra Asien, mens immigration fra Mexico og andre central- og sydamerikanske lande forblev ureguleret.

immigration begrænsning kvotesystem Donald Trump immigrationspolitik lovgivning politik 1920'erne USA sydeuropæere Rusland Storbritannien etnicitet arbejdsmarked arbejdstager konkurrerer etniske grupper Calvin Coolidge

USA's historie har budt på en række immigrationskvotesystemer, hvor ét af dem blev indført i 1921. Her blev immigrationen begrænset til tre procent per befolkningsgruppe, der allerede befandt sig i USA i 1910. (Satirisk tegning fra 1921/Library of Congress)

Den europæiske immigration faldt fra 4,5 millioner mellem 1910 og 1914 til omkring 750.000 mellem 1925 og 1929 – med andre ord til 150.000 immigranter årligt. 

1920'ernes fundamentale ændring af immigrationspolitikken er stadig uden fortilfælde i amerikansk historie.

Kvotesystemet skabte vindere og tabere

Kvotesystemets specifikke udformning betød, at immigrationen fra visse europæiske lande (som Italien og Rusland) blev begrænset mere end fra andre lande (eksempelvis Storbritannien).

Fordi nyankomne immigranter har en tilbøjelighed til at samle sig i grupper og flytte til områder med et eksisterende netværk, kunne områder med allerede eksisterende immigrantsamfund af berørte nationaliteter (fra Italien og Rusland) forvente at modtage færre immigranter efter indførelsen af kvotesystemet.

I det lys kan vi evaluere, om immigrationen i løbet af det 20. århundredes første halvdel gavnede den gennemsnitlige amerikanske arbejdstager og den amerikanske økonomi generelt set.

Indfødte amerikanere skubbet ned i lavtlønnede job

Vi fandt, at indfødte amerikanere, der boede i områder berørt af kvotesystemet (områder hvor immigrationsniveauet faldt), faktisk blev skubbet ud i lavtlønnede job.

immigration begrænsning kvotesystem Donald Trump immigrationspolitik lovgivning politik 1920'erne USA sydeuropæere Rusland Storbritannien etnicitet arbejdsmarked arbejdstager konkurrerer etniske grupper Calvin Coolidge

Indvandringsstrømmen ifølge den foreslåede Immigration Act of 1924. (Illustartion: Literary Digest, May 10 1924)

I det gennemsnitlige berørte område oplevede indfødte arbejdere et indtjeningsfald på to procent efter implementeringen af kvotesystemet.

Men denne effekt varierer betydeligt efter etnisk tilhørsforhold. Mens kvotesystemet førte til markante indtjeningsfald blandt indfødte hvide arbejdstagere, gavnede det faktisk de afrikansk-amerikanske arbejdstagere.

Det skyldes det faktum, at job udført af indfødte hvide arbejdstagere og immigranterne komplementerer hinanden (eksempelvis ingeniøren og bygningsarbejderen). 

De afrikansk-amerikanske arbejdstagere konkurrerede derimod med immigrant-arbejdstagere på arbejdsmarkedet.

Dette fund afslører, at immigrationen i 1920’erne faktisk forbedrede jobmulighederne for de hvide indfødte arbejdstagere, men forværrede dem for de afrikansk-amerikanske arbejdstagere.

Ikke som regeringen forventer

Men da kvotesystemet blev introduceret, og antallet af europæiske immigranter faldt, steg de afrikansk-amerikanske arbejdstageres jobmuligheder, fordi de erstattede immigrant-arbejdstagerne i fabrikkerne.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Som sådan er det mere sandsynligt, at indfødte arbejdstagere, der har et tilsvarende arbejde som de nyankomne immigranter, taber gennem immigrationen, og at immigrationskontrol og begrænsninger kommer dem til gode.

Det var faktisk en utilsigtet konsekvens af kvotesystemet (i hvert fald fra politikerne i 1920'ernes synspunkt), at indkomstforskellen mellem hvide og sorte arbejdstagere blev mindre i de mere berørte områder i løbet af første halvdel af det 20. århundrede.

Det er klart, at ændringer i indvandringspolitikken skaber vindere og tabere. Men ikke de vindere og tabere, som regeringen måske forventer.

Det afhænger nemlig altsammen af, om den indfødte befolkning konkurrerer med immigrantarbejdstagerne.

Philipp Ager og Casper Worm Hansen modtog støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.