TED Talk: Bedstemødre behandler depression i Zimbabwe
I Zimbabwe har en forsker fundet en alternativ metode til at behandle de mange, der lider af depression. Metoden er bedstemødre.

Bedstemødre er blevet uddannet til at give samtaleterapi og behandle depressionsramte under projektet 'Friendship Bench'. (Video: TED)

Bedstemødre er blevet uddannet til at give samtaleterapi og behandle depressionsramte under projektet 'Friendship Bench'. (Video: TED)

I Zimbabwe lider store dele af befolkningen af depression eller ’Kufungisisa’, som det kaldes blandt lokale.

»Der er i alt 12 psykiatere til at behandle en befolkning på cirka 14 millioner mennesker,« forklarer Dixon Chibanda, der er psykiater og forsker i på Department of Psychiatry på University of Zimbabwe i den ovenstående TED-Talk-video.

TED Talks på Videnskab.dk
  • Videnskab.dk håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Derfor har han startet initiativet og forskningsprojektet ’Friendship Bench’, der går ud på at udnytte en stor og til tider undervurderet ressource i ethvert samfund – bedstemødre.

 

Projektet, der begyndte i 2006, har til formål at træne bedstemødre til at kunne indgå i en konstruktiv og støttende dialog med folk, der er ramt af depression på grund af eksempelvis fattigdom eller sygdom.

Samtalebehandlingen foregår på bænke rundt omkring i landet, og det er derfor, den projektet har fået navnet 'Friendship Bench'.

 

Indtil nu har initiativet hjulpet 35.000 mennesker fra Zimbabwe, og af nyligt publicerede resultater i British Medical Journal fremgår det, at dem, som har modtaget samtaleterapien med bedstemødre, er symptomfrie i seks måneder efter behandlingen.

Se videoen øverst i artiklen, og bliv inspireret af Dixon Chibandas fortællinger om de mange, der lider af depression i Zimbabwe.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk