TED Talk: Bedstemødre behandler depression i Zimbabwe
I Zimbabwe har en forsker fundet en alternativ metode til at behandle de mange, der lider af depression. Metoden er bedstemødre.

Bedstemødre er blevet uddannet til at give samtaleterapi og behandle depressionsramte under projektet 'Friendship Bench'. (Video: TED)

I Zimbabwe lider store dele af befolkningen af depression eller ’Kufungisisa’, som det kaldes blandt lokale.

»Der er i alt 12 psykiatere til at behandle en befolkning på cirka 14 millioner mennesker,« forklarer Dixon Chibanda, der er psykiater og forsker i på Department of Psychiatry på University of Zimbabwe i den ovenstående TED-Talk-video.

TED Talks på Videnskab.dk
  • Videnskab.dk håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Derfor har han startet initiativet og forskningsprojektet ’Friendship Bench’, der går ud på at udnytte en stor og til tider undervurderet ressource i ethvert samfund – bedstemødre.

 

Projektet, der begyndte i 2006, har til formål at træne bedstemødre til at kunne indgå i en konstruktiv og støttende dialog med folk, der er ramt af depression på grund af eksempelvis fattigdom eller sygdom.

Samtalebehandlingen foregår på bænke rundt omkring i landet, og det er derfor, den projektet har fået navnet 'Friendship Bench'.

 

Indtil nu har initiativet hjulpet 35.000 mennesker fra Zimbabwe, og af nyligt publicerede resultater i British Medical Journal fremgår det, at dem, som har modtaget samtaleterapien med bedstemødre, er symptomfrie i seks måneder efter behandlingen.

Se videoen øverst i artiklen, og bliv inspireret af Dixon Chibandas fortællinger om de mange, der lider af depression i Zimbabwe.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.

Det sker