Bacardi Breezer og Smirnoff Ice får piger til at drikke
Piger er ved at indhente drenge i druk. Det kan skyldes alkoholsodavand, viser stort internationalt studium.

Det er kun litauiske, estiske og danske drenge, som drikker mere end danske piger. Pigerne er især glade for alkohol, der ikke smager af alkohol, som f.eks. Barcadi Breezer. (Foto: Entheta)

Det er kun litauiske, estiske og danske drenge, som drikker mere end danske piger. Pigerne er især glade for alkohol, der ikke smager af alkohol, som f.eks. Barcadi Breezer. (Foto: Entheta)

Piger og østeuropæiske unge drikker mere i dag end for 10 år siden. Det viser et stort internationalt studium med dansk deltagelse.

Forskerne har kigget på 77.586 15-åriges drukfrekvens i midten af 90'erne og 00'erne. Tallene viser, at mens drenge i vesteuropæiske lande som Danmark drikker mindre nu end i 90'erne, så har pigerne fået gang i Bacardi Breezer og Smirnoff Ice, og unge i Østeuropa har sat turbo på at vride propperne af vodkaflaskerne.

I de syv østeuropæiske lande i undersøgelsen steg de 15-åriges druk med 40 procent. Den største forøgelse stod pigerne for. Det skete vel at mærke, mens drukfrekvensen faldt i 13 af 16 vestlige lande.

Drenge drikker stadig mere end piger, men faldet i drengenes druk er større end faldet hos pigerne.

Danske piger drikker meget

Danske Pernille Bendtsen, ph.d.-studerende på Statens Institut for Folkesundhed, har bidraget til undersøgelsen.

»I mange år har danske unge haft verdensrekord i druk, men nu er østeuropæiske lande ved at hale ind på de vestlige lande. Unge i vestlige lande drikker lidt mindre end før, mens unge i østeuropæiske lande drikker mere.«

»Det samme gør sig gældende mellem kønnene. Flere piger er begyndt at drikke, mens drengene drikker mindre. Så der foregår en kulturel og kønslig udvikling,« siger Pernille Bendtsen.

Danmark har stadig verdensrekorden

Tallene viser, at danske unge stadig er verdensmestre i drukture. Men tallet er faldet. I 97/98 rapporterede de 15-årige drenge, at de havde været på drukture gennemsnitligt 5,54 gange. I 05/06 var tallet faldet til 4,41. Det er stadig flere drukture end nogle andre unge i undersøgelsen.

Danske piger er også blandt verdens største drukmåse. I slutningen af 90'erne havde 15-årige piger været på 4,76 drukture, mens tallet 05/06 var 3,89. Dermed er det faktisk kun litauiske, estiske og danske drenge, der drikker mere end danske piger.

Faldet blandt danske piger er også mindre end faldet blandt danske drenge. Pernille Bendtsen tror, at blandt andre Sidney Lees yndlingsdrik kan være medvirkende årsag til, at danske piger drikker.

»Grunden til, at vi ser et lavere fald i pigers druk kan skyldes at kønsrollerne er anderledes i dag end i 90'erne. I Danmark er der sket en feminisering af drukkulturen fra mænd, der drikker øl, til piger, der drikker Bacardi Breezers og Alkopops. I dag er det nemmere at få alkohol, der ikke smager af alkohol,« siger Pernille Bendtsen.

De seneste tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser da også, at piger er storforbrugere af Breezers, mens drenge drikker det hele.

Østeuropæere får Vestens livsstil

Forskerne bag undersøgelsen mener, at der blandt andet via reklamer og tv-stationer sker en kulturel konvergens, så de østeuropæiske unge bliver udsat for mange af de samme påvirkninger som vestlige unge. Det kan være årsagen til at de haler inde på vestlige unges drukkultur.

»Alkoholforbrug kan have virket som en ny og attraktiv livsstil for unge i Østeuropa, mens drukture har mistet appel blandt vestlige unge i samme periode,« siger Emmanuel Kuntsche, fra Addiction Info Switzerland, Research Institute, Lausanne.

Undersøgelsen er publiceret i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.