Babyluger redder ikke børn fra skraldespanden
Kilde: 
13 september 2018

Siden år 2000 har man i Tyskland haft såkaldte ’babyluger’, hvor desperate mødre har kunnet aflevere deres børn, hvis de ikke har magtet at tage sig af dem.

Babylugen er en varm boks, der har en sensor, som registrerer, når et barn lægges i boksen. Sensoren udsender en alarm til lægepersonalet, der med det samme kommer og tilser barnet.

Initiativet skulle afhjælpe, at mødre i panik lægger spædbørn i skraldespande eller lignende, hvor børnene risikerer at dø.

Men en ny rapport viser, at babylugen ikke har nogen effekt på at reducere antallet af børn, der dør under de førnævnte ulykkelige omstændigheder. Det skriver DR.

»I Tyskland har man eksempelvis ikke oplevet et fald i antallet af spædbørn, der findes døde i det offentlige rum, siden år 2000, hvor man startede med at indføre babyluger,« siger Marie Jakobsen, der er chefanalytikeren bag rapporten fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, ifølge DR.

Samtidig er antallet af børn, der er blevet afleveret i en babyluge, steget, hvilket dog ifølge DR ikke nødvendigvis er en positiv udvikling:

»Hvis babylugerne ikke var en mulighed, ville forældrene til de børn alternativt have valgt enten at beholde barnet, bortadoptere barnet via de almindelige kanaler eller få en abort,« siger Marie Jakobsen til DR.

Sidste år ønskede et politisk flertal i Danmark at indføre et lignende tilbud om babyluger i landet, men forslaget faldt til jorden, da Dansk Folkeparti trak støtten i sidste øjeblik.

Der er dog ifølge DR fortsat diskussioner om, hvorvidt tiltaget bør indføres i Danmark.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.