Babykrokodille fundet i mumie
Ny Carlsberg Glyptotek har for første gang scannet 2000 år gamle krokodillemumier. En hel babykrokodille blev fundet i den ene.

Krokodillemumier kan indeholde alt fra hø til slanger. Ægyptolog Tine Bagh var derfor glad, da hun fandt en ægte krokodillemumie i den ene. (Foto: Ny Carlsberg Glyptotek)

Krokodillemumier kan indeholde alt fra hø til slanger. Ægyptolog Tine Bagh var derfor glad, da hun fandt en ægte krokodillemumie i den ene. (Foto: Ny Carlsberg Glyptotek)

En ægyptolog fra Ny Carlsberg Glyptotek har i samarbejde med forskere på LIFE på Københavns Universitet scannet og taget røntgenbilleder af to krokodillemumier fra oldtidens Ægypten.

Det har vist sig, at den ene mumie består af en lang pind og noget fyld, mens den anden indeholder en vaskeægte babykrokodille på ca. 20 centimenter.

Krokodillen er højst sandsynligt blevet dræbt og balsameret for at blive ofret til krokodilleguden Sobek.

Mumierne er omkring en halv meter lange og formet som rigtige krokodiller med udstående øjne, skriver glyptoteket i en pressemeddelelse.

»Ægypterne lavede mange krokodillemumier, som kun indeholdt hø og stof, så det glæder mig, at der er et dyr i den ene mumie. Men sandsynligvis har mumierne været lige gode at ofre - med eller uden krokodille,« siger ph.d. i ægyptologi Tine Bagh, som står bag undersøgelserne af mumien.

Luksusudgave indeholdte ægte krokodille

Begge mumier er ca. 2000 år gamle og er fundet syd for Kairo. De har været gravet ned på en stor gravplads, hvor der også er fundet andre krokodillemumier.

Forskeren fortæller, at den krokodillemumie som rent faktisk indeholdte en babykrokodille, var pakket pænere ind i bandage, og at den i det hele taget ser mere luksuriøs ud end den anden.

Luksusudgaven har måske derfor været dyrere at anskaffe sig, men det kan forskerne kun gisne om.

Både krokodillemumierne og undersøgelsens resultater kan opleves på Glyptoteket i efterårsferien, hvor børn og voksne også kan høre, hvordan ægypterne lavede mumier.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.