Babykrokodille fundet i mumie
Ny Carlsberg Glyptotek har for første gang scannet 2000 år gamle krokodillemumier. En hel babykrokodille blev fundet i den ene.

Krokodillemumier kan indeholde alt fra hø til slanger. Ægyptolog Tine Bagh var derfor glad, da hun fandt en ægte krokodillemumie i den ene. (Foto: Ny Carlsberg Glyptotek)

Krokodillemumier kan indeholde alt fra hø til slanger. Ægyptolog Tine Bagh var derfor glad, da hun fandt en ægte krokodillemumie i den ene. (Foto: Ny Carlsberg Glyptotek)

En ægyptolog fra Ny Carlsberg Glyptotek har i samarbejde med forskere på LIFE på Københavns Universitet scannet og taget røntgenbilleder af to krokodillemumier fra oldtidens Ægypten.

Det har vist sig, at den ene mumie består af en lang pind og noget fyld, mens den anden indeholder en vaskeægte babykrokodille på ca. 20 centimenter.

Krokodillen er højst sandsynligt blevet dræbt og balsameret for at blive ofret til krokodilleguden Sobek.

Mumierne er omkring en halv meter lange og formet som rigtige krokodiller med udstående øjne, skriver glyptoteket i en pressemeddelelse.

»Ægypterne lavede mange krokodillemumier, som kun indeholdt hø og stof, så det glæder mig, at der er et dyr i den ene mumie. Men sandsynligvis har mumierne været lige gode at ofre - med eller uden krokodille,« siger ph.d. i ægyptologi Tine Bagh, som står bag undersøgelserne af mumien.

Luksusudgave indeholdte ægte krokodille

Begge mumier er ca. 2000 år gamle og er fundet syd for Kairo. De har været gravet ned på en stor gravplads, hvor der også er fundet andre krokodillemumier.

Forskeren fortæller, at den krokodillemumie som rent faktisk indeholdte en babykrokodille, var pakket pænere ind i bandage, og at den i det hele taget ser mere luksuriøs ud end den anden.

Luksusudgaven har måske derfor været dyrere at anskaffe sig, men det kan forskerne kun gisne om.

Både krokodillemumierne og undersøgelsens resultater kan opleves på Glyptoteket i efterårsferien, hvor børn og voksne også kan høre, hvordan ægypterne lavede mumier.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk