Arkæologisk rædsels-fund: Massakre gjorde svensk by totalt forladt
Kilde: 
26 april 2018

En ældre mand har fået knust sit kranie. Han er faldet ned i et åbent ildsted midt i huset, hvor hans krop er forkullet ind til knoglerne.

Et andet sted ligger en død teenagedreng. Han har sandsynligvis forsøgt at flygte, men er snublet over et andet lig og er død på stedet.

Tegningen af en 1.500 år gammel massakre er begyndt at tage form i den svenske kystby, Sandby Borg, skriver theguardian.com.

Sandby Borg, der ligger på øen Öland på den svenske østkyst, har været genstand for tre års arkæologisk gravearbejde, der nu fortæller historien om nogle drabelige begivenheder.

Byen var ekstremt velhavende i 400-tallets Sverige. Den var bygget inden for en ringborg. Man havde husdyr, smykker, romerske mønter og havsneglehuse fra Middelhavet.

Men efter massakren, der fandt sted på et tidspunkt i 400-tallet, var byen forladt.

Arkæologerne har således fundet madrester, skatte og lig, der har ligget frit omkring, hvilket tyder på, at der aldrig var nogen, der vendte tilbage for at begrave de døde efter massakren eller plyndre stedet.

Man har sandsynligvis været bevidst om, at Sandby Borg var et farligt sted.

»Det er sandsynligt, at begivenheden (massakren, red.) er blevet husket, og det har knyttet et stærkt tabu til stedet, der muligvis er blevet viderefortalt mundtligt i århundreder,« fortæller arkæolog ved det lokale Kalmar Museum Ludwig Papmehl-Dufay, ifølge theguardian.com.

Arkæologerne har indtil videre kun udgravet 3 ud af 53 huse i byen, så der er masser af arbejde og historier i vente.

Resultaterne er præsenteret i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Antiquity.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.