Arkæologer må si sig gennem menneske-rester i oversvømmet egyptisk massegravkammer
Kilde: 
18 december 2018

Hvad gør en arkæolog, når han skal udgrave to egyptiske gravkamre, der står under vand?

Han finder sien frem:

»Vi sidder, så at sige, i den her suppe af menneskerester,« siger arkæolog John Ward til Live Science og beskriver, hvordan holdet af arkæologer på det egyptiske Gebel El-Silsila-projekt må føle sig frem, når de leder efter knogler og artefakter i det grumsede vand.

Egentlig blev gravkamrene, der vurderes at være 3.500 år gamle, opdaget for 2 år siden, men udgravningen er trukket ud på grund af vandet, der kommer fra en naturlig kilde.

Kammeret er en sjælden arkæologisk skat, da andre gravkamre af den art for længst er blevet plyndret og ødelagt.

I det her tilfælde har vandmasserne skabt en masse rod, hvor genstande og rester af mennesker flyder rundt, men i det mindste er de bevarede.

Arkæologerne er ikke nået ind til det andet gravkammer endnu, men i det første har man blandt andet fundet tre sarkofager:

  • En med resterne af et barn,
  • en med resterne af et spædbarn
  • og en, der også tyder på at indeholde resterne af et spædbarn

Desuden har man fundet knoglerester fra mindst 50 mennesker, hvoraf to tredjedele stammer fra voksne og den sidste tredjedel fra børn.

Arkæologerne hæfter sig ved, at:

  • knoglerne fra især voksne mænd viser tegn på brud og rygproblemer - de har sandsynligvis være arbejdere, eventuelt i et stenbrud
  • kvinderne og børnene, der er begravet med dem, kan have været mændenes familiemedlemmer
  • menneskene i gravkamrene er blevet begravet med amuletter og såkaldte 'shabtis' (små figurer, der skulle tjene den døde i efterlivet, red.), og de har derfor ikke fungeret som slaver

Hvorfor så mange mennesker er blevet begravet det samme sted, er fortsat et mysterium.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.