Arkæologer afdækker uhyggelig historie om 5.000 år gammel massegrav
Kilde: 
08 maj 2019

Tilbage i 2011 gjorde flere arkæologer et uhyggeligt fund, der siden har vist sig at være skelsættende, set fra et historisk perspektiv.

En grav nær den polske landsby Koszyce fanger nemlig et tragisk øjeblik i historien, da flere familier for 5.000 år fik slået kraniet ind og derefter blev placeret i en massegrav. 

Et nyt kig på skeletternes DNA har imidlertid været med til at give historikere et nyt perspektiv på kultursammenstød omkring starten af bronzealderen, hvor arkæologerne, baseret på radio- og kulstofmålinger, kan datere knoglerne tilbage til omtrent 2880-2776 f.v.t.

Det skriver Science Alert på baggrund af et studie, der er udgivet i tidsskriftet PNAS. 

I selve graven fandt arkæologerne i alt knogler fra 15 mennesker, og de lå placeret efter slægtskab, hvilket ikke syntes at være tilfældigt ifølge Science Alert. 

Massegrav_polen_Fund

Sådan så massegraven ud, da arkæologerne gjorde det uhyggelige fund. (Foto: PNAS) 

Det ældste individ i graven var en middelaldrende kvinde, der var placeret ved siden af sine to sønner, mens en kvinde på 30-35 år lå placeret sammen med sine to børn.

LÆS OGSÅ: Se de vildeste nye fund fra bronzealderen

Arkæologerne afdækkede ligeledes et mønster. Der befandt sig nemlig udelukkende knogler fra to mænd, hvorfor arkæologerne ifølge Science Alert har en formodning om, at fædrene var ude enten at jage eller handle, mens det frygtelige scenarie udspillede sig.  

De nye fund kan være med til at klarlægge yderligere viden om det rumænske Europa, der på den tid stod overfor en stor kulturel omvæltning.

Og de ting, der blev fundet på gravstedet, antyder, at de døde tilhørte Globular Amphora-kulturen. En gruppe, der kan skelnes fra deres naboer med deres brug af lergods og tendens til at foretrække svin som husdyr. 

Netop oprindelsen af den centraleuropæiske kultur har længe været genstand for en intens debat, da modstridende modeller har peget på forskellige scenarier i forhold til migration og kulturel indflydelse.

Studiet er udgivet i PNAS. 

LÆS OGSÅ: Vindrue fra bronzealderen rykker ved historien

LÆS OGSÅ: Studie: Alt jern fra bronzealderen kom fra det ydre rum

LÆS OGSÅ: Kæmpe massegrav fundet i Peru: 340 hjerter blev flået ud af børn og lamaer

nan

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.