Arkæologer afdækker 4.000 år gammel gravhøj på 'Druidernes Ø'

Gravhøjen ligger et stenkast fra den berømte jættestue Bryn Celli Ddu i Wales. Indgangspartiet til Bryn Celli Ddu er anlagt sådan, at sollyset når ind i kammeret hver midsommer ved daggry. (Foto: Jensketch / CC BY-SA 4.0)

Gravhøjen ligger et stenkast fra den berømte jættestue Bryn Celli Ddu i Wales. Indgangspartiet til Bryn Celli Ddu er anlagt sådan, at sollyset når ind i kammeret hver midsommer ved daggry. (Foto: Jensketch / CC BY-SA 4.0)

Kilde: 
01 juli 2019

Efter snart fem års udgravninger har arkæologer i Wales afdækket en gravhøj, der kan have forbindelse til kelternes sagnomspundne druider. Det skriver LiveScience.

Gravhøjen ligger omtrent 50 meter fra en berømt jættestue ved navn Bryn Celli Ddu, hvis indgangspassage ligger parallel med midsommersolen ved daggry.

Bryn Celli Ddu blev etableret for hele 5.000 år siden på den walisiske ø Anglesey.

På den selvsamme ø skulle druiderne ifølge den romerske general Tacitus senere have hjulpet kelterne med at bekæmpe den romerske invasion.

Anglesey er hjemsted for et væld af arkæologiske pladser og har sidenhen fået tilnavnet ’Druidernes Ø’.

LÆS OGSÅ: Se de seks gådefulde spor i Danmark, som arkæologer ikke kan forklare

Med sine 5.000 år er områdets tidligste arkæologiske spor dog betydeligt ældre end druiderne – hvis de overhovedet har eksisteret.

Her kan du tage en tur igennem Bryn Celli Ddus historie ved hjælp af en moderne 3D-rekonstruktion. (Video: Cadw)

Arkæologer kender foreløbig kun til druiderne fra andres beretninger.

De er blevet beskrevet som kelternes religiøse ledere og skulle have regeret for omtrent 2.000 år siden, men man har aldrig fundet sikre arkæologiske levn, der beviser druidernes eksistens.

Og vi kan ikke engang vide med sikkerhed, om general Tacitus overhovedet talte sandt i sine beretninger.

»Det kan have været baseret på en øjenvidneberetning, eller det kan være det pure opspind fra Tacitus selv for at sætte lidt liv i hans beretning om angrebet på Anglesey,« siger historiker Ronald Hutton fra University of Bristol til LiveScience.

Anglesey er en ø ud for kysten i det nordvestlige Wales. Den er hjemsted for et væld ar afkæologiske områder og er i dag kendt som 'Druidernes Ø' - på trods af, at vi ikke ved, om druiderne overhovedet har eksisteret. (Illustration: Google Maps)

LÆS OGSÅ: Arkæologisk rædselsfund: Massakre gjorde svensk by totalt forladt

De nye udgravninger viser, at gravhøjen nær jættestuen Bryn Celli Ddu er en del yngre og blev bygget for omtrent 4.000 år siden.

»Det indikerer, at Bryn Celli Ddu har været en særlig ceremoniel plads i tusinder af år,« siger arkæolog Ffion Reynolds til LiveScience.

Hun forsker ved University of Cardiff i Wales og har ledet de nye udgravninger, men hun giver heller ikke meget for ideen om, at druiderne skulle have fået en senere forbindelse til gravhøjen.

»I en arkæologisk forstand har vi ikke fundet nogle beviser for druidernes eksistens nogen steder i Wales. Så det er svært at sige, om de overhovedet eksisterede,« siger Ffion Reynolds til LiveScience.

LÆS OGSÅ: Arkæolog på jagt efter lange patter og trolde i folkesagn

LÆS OGSÅ: Lær at gøre arkæologiske fund i Google Earth

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.