Arabisk skrift i vikingegrave: Nævner 'Allah'
13 oktober 2017

Opdateret den 20. oktober 2017 klokken 09.45: Der har været kritik af den svenske forskers konklusion. En professor i forhistorisk islamisk kunst og arkæologi fra University of Texas mener ikke, at der er tale om arabisk på de silkebånd, der omtales herunder. Den svenske forsker holder dog fast i sin konklusion, skriver independent.co.uk, hvor du kan læse mere om, hvad uenigheden handler om.

Oprindelig artikel fra 13. oktober:

I mere end 100 år er tøj og silkebånd fra den berømte vikingegrav Birka i Sverige blevet opbevaret.

Nu har svenske forskere opdaget, at den oldgamle arabiske skrift kufic optræder på silkebåndene, og til stor overraskelse for forskerne omtales både 'Allah' og 'Ali' på båndene. Det skriver Uppsala Universitet i en pressemeddelelse.

Kufic-skriften optræder typisk på gravmonumenter i Centralasien fra vikingetiden, og tidligere fund af de arabiske tegn i skandinaviske grave relateres ofte til vikingeplyndringer. Det er ikke nødvendigvis tilfældet her, mener forskeren bag fundet, Annika Larsson.

»Vikingetidens begravelsestøj var formentlig påvirket af islam og ideen om et evigt liv i paradis efter døden,« siger Annika Larsson, der forsker i tekstilarkæologi ved Afdeling for Arkæologi og Antik Historie, Uppsala University, i pressemeddelelsen.

En anden forsker, der ikke har været med til fundet, har imidlertid en anden teori.

»Kvaliteten af ​​islamiske silketekstiler var meget eftertragtede og anvendte i kristne kirker i hele Europa. De blev værdsat for deres kvalitet og skønhed, ikke deres religiøse kontekst. Denne silke blev forhandlet i hele Europa, og det er muligt, at de norske kufic-mønstre efterligner mønstret af islamiske tekstiler, uden at vide hvad meningen er,« siger kjole- og tekstilhistoriker Hilary Davidson fra University of Sydney til ScienceAlert.

Det usædvanlige fund kan i øjeblikket ses på Enköping Museum i Sverige, som en del af udstillingen 'Viking Couture', der løber til 3. februar 2018.

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.