Anklager om sexchikane: Neil deGrasse Tyson benægter og fortæller sin version
Kilde: 
03 december 2018

Den 60-årige amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson, der måske er mest kendt som vært på den videnskabelige rum-serie 'Cosmos', har på Facebook benægtet anklager fra tre kvinder om upassende adfærd.

I opslaget giver han sin forklaring på, hvordan han har oplevet 3 episoder fra henholdsvis 2018, 2009 og start-1980'erne.

To beskriver han som situationer, han har oplevet anderledes end kvinderne, og den tredje, skriver han, har ikke fundet sted. Det skriver New York Times.

Den seneste anklage kommer fra en af Neil deGrasse Tysons tidligere assistenter, der under indspilning af Cosmos angiveligt blev inviteret hjem til ham og budt på vin.

Hun fortæller om upassende opførsel og udtalelser, der beskrives nærmere i artiklen fra New York Times, og om et særligt håndtryk, Neil deGrasse Tyson gerne ville give hende, da hun ville forlade stedet. Her gjaldt det om at finde hinandens puls og holde en lang og intens øjenkontakt. 

Dagen efter valgte hun at opsige sin stilling. En supervisor spurgte, om hun ville indgive en klage, men det valgte hun ikke at gøre. Til et afsluttende møde skulle Neil deGrasse Tyson have givet kvinden en undskyldning, som hun, ifølge ham, accepterede.

Neil deGrasse Tyson beskriver desuden sin oplevelse af aftenen som en helt anden. Det særlige håndtryk har han lært af en indfødt fra Grand Canyon, og han bruger det, når han føler, at han har fået en ny ven.

Episoden fra 2009 handler om en lektor i fysik og astronomi, der mødte Neil deGrasse Tyson til en fest. Her viste han stor interesse for hendes tatovering, der forestiller solsystemet og løber fra hendes arm til hendes kraveben. Han skulle have studeret tatoveringen nærgående for at finde ud af, om Pluto, der mistede sin status som planet i 2006, var med.

»Jeg har først nu (ni år senere) fundet ud af, at hun følte, min adfærd var 'creepy'. Det var aldrig min mening, og jeg er dybt ked af at have fået hende til at føle sådan,« skriver Neil deGrasse Tyson, der samtidig indrømmer, at han med fordel kan blive mere bevidst om andres privatsfære.

Den tredje anklage er om en voldtægt, der skulle have fundet sted i 1984. Kvinden ønskede i 2014 at anmelde ham, men da var sagen forældet.

Neil deGrasse Tyson skriver, at de to havde et kort forhold, og at de var intime sammen få gange i hendes hjem. Anklagen om voldtægt benægter han.

Fox Broadcasting og National Geographic, der står bag Cosmos-serien, har iværksat en undersøgelse af Neil deGrasse Tyson. Efterfølgende har American Museum of Natural History i New York, hvor astrofysikeren er leder af planetariet, også sagt, at de vil undersøge sagen.
ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.