Anabaptisterne: Et sort kapitel i reformationshistorien
Anabaptister blev i årene efter reformationen forfulgt af både katolikker og protestanter, først og fremmest fordi de med deres pacifisme påvirkede samfundsordenen. Først efter år 2000 er der blevet sat punktum for et sort kapitel i reformationshistorien.
reformation mennonitter amish anababtister babtister

Anabaptisterne blev forfulgt og henrettet i årene efter reformationen. Det gjorde de, da både katolikker og protestanter mente, de var en trussel mod samfundets orden. (Foto: Jan Luiken / Wikimedia Commons)

Anabaptisterne blev forfulgt og henrettet i årene efter reformationen. Det gjorde de, da både katolikker og protestanter mente, de var en trussel mod samfundets orden. (Foto: Jan Luiken / Wikimedia Commons)

Reformationen i Wittenberg, anført af Luther og Melanchthon, fik hurtigt følgeskab af andre reformbevægelser. Det skyldtes først og fremmest, at reformpresset var stort og havde været det længe. De mange nye bevægelser skabte forskydninger i landskabet.

Kirken i Rom stod stejlt over for både den lutherske og den reformerte reformation, der havde sit centrum i Genève. Samtidig kunne lutheranerne og de reformerte ikke enes indbyrdes, men skiltes på grund af forskellige opfattelser af guddommeligt nærvær i nadveren.

Én ting kunne Rom og de store reformationsbevægelser dog godt enes om: fordømmelsen af anabaptisterne. 

Reformationen

Læs mere om reformationen på Videnskab.dk’s tema-site 'Reformationen'.

Her finder du et stort og bredt udvalg af artikler om reformationen, Martin Luther og den evangelisk-lutherske kirke. 

Anabaptister, brødre eller bare døbere

De første anabapister eller døbere havde deres udspring i den romersk-katolske kirke, og kan derfor bedst forstås som en parallelbevægelse til den lutherske reformation. De forstod dog sig selv som en del af en den generelle reformatiosbevægelse, Luther satte i gang.

Både mennonitter, amish og hutteritter er anabapister. I modsætning til katolikker, lutheranere og reformerte gik anabaptiserne ikke ind for barnedåb. Derfor blev de af deres modstandere kaldt 'gendøbere' (ana-baptister). Dette var dog aldrig et navn, som disse bevægelser brugte om sig selv.

I stedet kaldte de sig Brødre, Døbere eller Dåbssindede, for i egne øjne gendøbte de ingen. Anerkender man ikke barnedåb, kan voksendåb netop ikke være en gendåb.

Gendøberne blev henrettet ved drukning

Forskellen var ikke ligegyldig. For ifølge gamle katolske love fra det 4. århundrede  var gendåb en kriminel handling, der kunne straffes med døden, fordi gendåb udfordrede den etablerede religiøse samfundsorden. 

Fremtrædende repræsentanter for døberbevægelserne blev henrettet ved drukning, som man fandt var en særligt passende straf. 

Døberne fortolkede kristendommen sådan, at den kristne var kaldet til at afstå fra edsaflæggelse, at deltage i voldshandlinger og at varetage offentlige embeder.

I stedet skulle kristne leve i egne samfund adskilt fra den 'faldne' verden. På den måde blev døberbevægelserne anset for både at være kætterske i forhold til kirken og oprørske i forhold til staten. 

reformation mennonitter amish anababtister babtister

Mennonitterne blev grundlagt af den hollandske døber Menno Simons, som levede i perioden 1496-1561. (Foto Wikimedia Commons)

Pacifisme var samfundsundergravende 

Pacifisme blev i datiden anset som samfundsundergravende, fordi det anfægtede fyrsternes mulighed for at stille soldater.

Da den tyske kejser i 1530 indkaldte til rigsdag i Augsburg, udsendte Johannes Eck, en af Luthers skarpeste kritikere, 404 artikler, der oplistede 386 kætterske synspunkter hos protestanterne.

Flere af disse behandlede dåb og ulydighed over for øvrigheden på en måde, der syntes at bringe protestanter og anabapister på samme fløj.

Lutheranerne sender aben videre

For Luther skulle kætteri ikke straffes med dødsstraf, men han accepterede, at der var dødsstraf for oprør. Det så man blandt andet i bondeoprøret. Stillet over for truslen om at blive sat i boks  med anabapisternes som 'pacifistiske oprørere', kunne situationen derfor blive kritisk.

Hvis Johannes Eck havde held med den strategi, ville protestanterne ikke blot blive beskyldt for vranglære, men også for oprør. Det gjaldt derfor i høj grad for protestanterne om at sende aben videre.

Derfor finder vi i Den Augsburgske Bekendelse en skarp fordømmelse af gendøbere, og bekendelsen slår fast, at kristne har lov til at beklæde statslige embeder

Fordømmelsen af gendøberne i Den Augsburgske Bekendelse medførte, at forfølgelsen af døberne også fortsatte efter reformationen, hvor de blev udsat for tortur og mishandling, og man så eksempler på tvangsdåb af børn. 

Det var dog imod luthersk lære at henrette folk af religiøse grunde. Netop derfor var det vigtigt at fastslå, at tilhængere af døberbevægelserne var politiske oprørere, fordi de dermed kom ind under almindelig verdslig strafferet. 

reformation mennonitter amish anababtister babtister

Amish anser ikke børn som værende i stand til at give en bindende accept. De anser derfor ikke barnedåb som gyldig og bliver døbt som voksne. (Foto: Shutterstock) 

På grund af forfølgelserne i Europa emigrerede mange døbere til USA, hvor der stadigt findes store grupper af amish-folk, hutteritter og mennonitter. Døberbevægelserne kom ikke til Danmark i noget stort antal og blev også lejlighedsvist udvist. Den sidste mennonittiske menighed i Danmark forsvandt i begyndelsen af 1900-tallet, da den sidste præst døde.

Undertrykkelse og forsoning

Døberbevægelsernes historie i Europa er sort. De blev både bekæmpet af katolikker og protestanter og udgør derfor et af reformationshistoriens sorte kapitler. Dette var baggrunden for, at Det Lutherske Verdensforbund og Den Mennonistiske Verdenskonference i 2002 nedsatte en international studiekommission, der skulle ende i en forsoning mellem kirkerne.

Det væsentligste bidrag til forsoningen var en fælles beskrivelse af den luthersk-mennonistiske historie, foretaget af ledende kirkehistorikere fra begge traditioner.

Resultatet blev en af de mest sobre fremstillinger af konflikten, netop fordi begge parter skulle kunne se sig selv i fremstillingen. Et sort kapitel fandt på denne måde sin afslutning. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.