Amerikansk studie antyder: Mænd opfattes som mere feminine, hvis de genbruger
red_planeten_maend

Hvis mænd bruger en genbrugspose, bliver personen opfattet som værende mere feminin, ifølge nyt amerikansk studie. (Foto: shutterstock)

Hvis mænd bruger en genbrugspose, bliver personen opfattet som værende mere feminin, ifølge nyt amerikansk studie. (Foto: shutterstock)

09 august 2019

Genbrug og grønne initiativer er det nye sort, men nogle mænd vælger måske ikke at genbruge eller anvende et genbrugsnet, fordi, de tror, at det kan få dem til at fremstå mere feminine.

Sådan lyder resultaterne af ny amerikansk forskning, der har undersøgt, hvordan både amerikanske mænd og kvinder opfattes, når de agerer miljøvenligt, skriver Penn State University, USA, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Hus- og børnepasning får mænd til at føle sig maskuline

Forskere fra Penn State University udførte i alt 3 studier, der involverede 960 deltagere.

Og resultaterne antyder, at både mænd og kvinder var mere tilbøjelige til at stille spørgsmålstegn ved mændenes seksuelle orientering, hvis de tog ’feminine’ miljøvenlige initiativer, som de kalder det i studiet.

Under de aktiviteter hørte blandt andet brugen af genbrugelige indkøbsposer – altså, muleposer.

LÆS OGSÅ: Stofpose eller plastikpose: Hvilken skal jeg vælge?

Derudover antyder studiet, at der blev sat spørgsmålstegn ved kvinders seksualitet, hvis hun engagerede sig i såkaldte ’maskuline’ miljøvenlige initiativer som at fuge og tætne vinduer.

»Der kan være subtile, kønsrelaterede konsekvenser, når vi engagerer os i forskellige miljøer,« fortæller en af forfatterne bag studiet, professor i psykologi Janet K  Swim fra Penn State University.

Hun fortsætter:

»Folk kan muligvis undgå en bestemt adfærd, fordi det styrer det kønsindtryk, de forventer, at andre vil have af dem. Og det betyder, at en person kan lade være med at handle miljøvenligt, hvis den adfærd, de vælger, ikke stemmer overens med deres køn,« siger hun ifølge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Meget maskuline mænd har større risiko for dårligere mentalt helbred

I de første to studier læste deltagerne et fiktivt resumé af, hvad en person gjorde den pågældende dag, hvilket inkluderede typiske mandlige og kvindelige miljøvenlige initiativer og adfærd.

Efterfølgende blev deltagerne introduceret til en 10-pointsskala, hvor de vurderede, hvorvidt den fiktive person havde maskuline eller feminine træk, plus de gættede på vedkommendes køn.

Generelt blev miljøvenlige initiativer vurderet som feminine. 

»Tendensen til at se miljøaktivisme som feminin blev reflekteret, gennem at alle mennesker blev bedømt som mere feminine end maskuline, uanset den opførsel de udviste,« fortæller Janet K  Swim til Eurek Alert.

Forskerne fortæller, at forskningen, som netop er publiceret i tidsskriftet Sex Roles, understreger vigtigheden af at studere kønsstereotyper i relation til bæredygtighed og den adfærd, der er forbundet med det.

LÆS OGSÅ: Kød er maskulint, mens salat er feminint. Hvorfor er det sådan?

LÆS OGSÅ: Er vores køn formet af biologi eller kultur?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.