Skibsvrag fra Anden Verdenskrig sætter ny dybderekord

Her ses den tre-rørede torpeda launcher på USS Samuel B. Roberts (eller bare Sammy B), der nu er blevet det dybest liggende skibsvrag nogensinde. (Foto: Caladan Oceanic Expeditions)

Her ses den tre-rørede torpeda launcher på USS Samuel B. Roberts (eller bare Sammy B), der nu er blevet det dybest liggende skibsvrag nogensinde. (Foto: Caladan Oceanic Expeditions)

Kilde: 
29 juni 2022

Den amerikanske opdager og rigmand Victor Vescovo har gjort det igen. 

Sidste år slog han rekorden for at finde det dybeste skibsvrag nogensinde, da han fandt det nedsunkne krigsskib USS Johnston, der sank ved Slaget om Leyte Gulf under 2. verdenskrig i 1944.

Men nu har han altså overgået sig selv. For han har netop fundet det amerikanske krigsskib USS Samuel B. Roberts. Det fandt han 6.985 meter under havets overflade, hvilket er 426 meter dybere end den tidligere rekordholder. 

Det skriver Phys.org.

Her ses styrehuset på Sammy B. (Foto: Caladan Oceanic Expeditions)

Ligesom USS Johnston kæmpede USS Samuel B. Roberts også i Slaget om Leyte Gulf ved Filippinerne. Det var det største søslag i 2. verdenskrig og et af de største nogensinde. 

Her kæmpede det amerikanske krigsskib, som blev kaldt Sammy B, en brag kamp, hvor hun sænkede et krigsskib og gjorde seriøs skade på et andet. Men efter Sammy B havde affyret sin sidste torpedo og var løbet tør for ammunition, måtte hun dog bukke under, da det japanske krigsskib Kongo ramte hende. Skibet sank, og 89 døde, mens 120 blev reddet.

Men Sammy B havde ikke ladet livet forgæves. Slaget om Leyte Gulf blev nemlig et ordentligt nederlag for Den Kejserlige Japanske Flåde, som led sit største tab i antal af skibe og fejlede i dets forsøg på at forpurre amerikanernes befrielse af Filippinerne.

Og fundet af krigsskibet huer virkelig den amerikanske opdager og rigmand Victor Vescovo, som også har en fortid som marineofficer.

  »Det var en ekstraordinær ære at lokalisere dette fantastisk kendte skib, og ved at gøre det have chancen for at genfortælle hendes historie om heltemod og pligt til dem, som måske ikke kender skibet og hendes mandskabs ofring,« sagde Vescovo ifølge Phys.org.

Vescovo er stifter af amerikanske Caladan Oceanic Expeditions, der sammen med det britiske EYOS Expeditions annoncerede fundet af USS Samuel B. Roberts. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.