Amerikansk forskerstjerne blandede sig i den danske integrationsdebat
Den verdenskendte politolog Robert Putnam var hovedtaler ved et seminar om tillid og frivillighed på Aarhus Universitet. Han præsenterede en alvorlig udfordring, der ifølge ham truer den høje grad af tillid, som kendetegner Skandinavien.

Her ses professor Robert D. Putnam til MatchPoints-seminaret i Aarhus 22. maj. (Foto: Lars Kruse/AUKommunikation)

»Den stigende etniske diversitet er en af de største udfordringer i det 21. århundrede.«

Så kontant lød det fra den verdenskendte amerikanske politolog Robert Putnam under hans foredrag i Søauditorierne ved Aarhus Universitet 22. maj.

Foredraget med titlen 'Foreninger, demokrati og social mobilitet' var en del af 'MatchPoints', et tre dage langt seminar, som universitet har afholdt årligt siden 2007.

Kendte skikkelser som politologen Francis Fukuyama og journalist og forfatter Fareed Zakaria har tidligere deltaget i 'MatchPoints', der i år altså har Robert Putnam som hovedtaler. Han er professor fra Harvard University og er desuden tilknyttet Aarhus Universitet som gæsteprofessor - lige som bl.a. Fukuyama før ham.

Robert Putnam regnes for at være en af verdens mest indflydelsesrige samfundsforskere og har været omtalt som »den mest indflydelsesrige akademiker i verden« i flere medier.

Putnam har været verdenskendt, siden han i 1970erne påpegede, at et samfund ikke alene bygger på fysiske og økonomiske ressourcer, men at den sociale kapital, der skabes gennem netværksdannelse, er mindst lige så vigtig.

Mange sammenhænge

Fakta

Om Robert Putnam
Født i 1941 i Midtvesten

Uddannet på Swarthmore College, Oxford University og Yale University

Peter and Isabel Malkin Professor of Public Policy på Harvard University og medlem af The National Academy of Sciences, The British Academy og tidligere præsident for The American Political Science Association.

Modtog i 2006 Johan Skytte-prisen, en af de fornemste politologiske æresbevisninger.

Kilde: Aarhus Universitet

Under foredraget i Aarhus kom den amerikanske professor blandt andet ind på, at den sociale kapital findes i mange forskellige former og kan bruges på mange forskellige måder - og ikke nødvendigvis til noget konstruktivt.

»Al-Qaeda er jo den rene sociale kapital. Det er et netværk, der gør det muligt for folk at få tingene gennemført, som man ellers ikke ville kunne få gennemført,« sagde Robert Putnam, der dog primært koncentrerede sig om den positive brug af social kapital.

Han omtalte bl.a. undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem, hvor meget social kapital vi har, og hvor længe vi lever. På samme måde er der en sammenhæng mellem social kapital og tillid i forskellige lande, byer, områder og grupper.

I Skandinavien har vi for eksempel forholdsvis meget social kapital - blandt andet på grund af vores rige foreningsliv.

Sammen med:

  • 1) et velfungerende demokrati
  • 2) og en stor grad af lighed 

danner vores fællesskaber og 

  • 3) den dertilhørende social kapital

Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved havde æren af at åbne seminaret. (Foto: Anders Trærup/AUKommunikation)

en slags trekant, der sikrer, at vi har meget tillid til staten og hinanden.

Etnisk trussel

En fjerde parameter er dog ved at true tilliden i såvel Skandinavien som mange andre steder i verdenen. Det drejer sig om den voksende etniske diversitet, der har en negativ indflydelse på bl.a. tilliden i samfundet.

Det er nemlig blevet videnskabeligt bevist, at etnisk homogenitet skaber tryghed og tillid, mens etnisk diversitet skader tryghed og tillid, forklarede Robert Putnam.

»Desværre er der en meget stor sammenhæng. Da vi først så det i vores data, var vi ret betænkelige ved det. Vi gjorde meget for at prøve at få den sammenhæng til at forsvinde ved at kigge på andre variabler som byernes størrelser og mange andre ting,« fortalte Robert Putnam, der til sidst altså måtte erkende, at sammenhængen er der.

Derfor er det ifølge ham vigtigt at finde ud af, hvordan man kan tackle denne store udfordring. Han pegede i den forbindelse på 'bridging' af social kapital - der skal bygges broer, så man skaber kontakter og social kapital på tværs af de forskellige etniske og andre (køn-, indkomst-, interessemæssige osv.) grupper.

Det har en afgørende betydning i et samfund, som kun kommer til at blive mere multietnisk i fremtiden, fastslog Robert Putnam og sluttede sit foredrag af med at give de cirka 400 tilhørere en opgave, som en af dem, konsulent Lene Rømer fra Center for Regional- og Turismeforskning på Bornholm, kaldte for »skøn«:

Fakta

Om MatchPoints
Siden 2007 har Aarhus Universitet hvert år i maj afholdt et MatchPoints Seminar.

Formålet med seminaret er at skabe dialog mellem Aarhus Universitet og det omgivende samfund om emner af bred samfundsinteresse. Derfor er seminarerne åbne for offentligheden.

Et kendetegn for MatchPoints Seminar er, at talerne er nogle af de mest velanskrevne nationale og internationale navne inden for det felt og emne, som står i fokus for seminaret.

MatchPoints Seminer løber i år fra 22-24 maj. Du kan se programmet for MatchPoints 2014 ved at klikke her.

»Han sagde til os, at når nu vi var verdensmestre i tillid og social kapital, og når nu vi samtidig kunne se en meget stor ændring i den etniske diversitet i de kommende 20 år, så var vi nødt til at være inkluderende for at skabe endnu mere af den sociale kapital.«

Ingen over, ingen ved siden af

Lene Rømer forsker selv i bl.a. social kapital og så det som »en enestående chance« at få lov til at høre på Robert Putnam.

»Jeg synes, at jeg fik alt det, jeg kom for, så jeg er meget taknemmelig over at have fået denne oplevelse,« sagde hun umiddelbart efter Robert Putnams foredrag, som hun gav et 10-tal på en skala fra 1 til 10.

»Han er bare den største. Der er ingen over og ingen ved siden af ham. Og så var han meget sød og viste sig som sådan en amerikansk professortype, som levede op til alle mine forventninger og måske også mine fordomme på bedste vis,« sagde Lene Rømer med et grin og roste samtidig Robert Putnam for at være en meget dygtig formidler.

»Han havde fokus på, at de flere hundrede mennesker, der sad i salen, havde forskellig baggrund. Vi kom fra både forskningsverdenen, kommunerne og foreningslivet. Og han talte til alle. De, der vidste noget i forvejen, fik ekstra meget med hjem. De, der ikke vidste noget, blev introduceret til en hel ny verden.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.