Amerikansk eventyrers billeder bygger bro til nutidens Grønland
Den amerikanske kunstner og eventyrer Rockwell Kents fotos og tegninger fra 30'ernes Grønland er centrum i stort tværfagligt forskningsprojekt. Det involverer borgerdeltagelse fra både unge og ældre i fire grønlandske byer.

Fortidens Grønland rækker ud til nutidens – og peger videre ind i fremtidens.

Et internationalt og tværfagligt forskningsprojekt, der involverer historie, billedkunst, kulturstudier og sociale studier, skal nemlig bygge bro fra opfattelsen af 30’ernes Grønland til grønlandske unges opfattelse af deres land i dag.

Kernen i projektet er den amerikanske kunstner og eventyrer Rockwell Kents fotos og illustrationer fra Grønland, som han foretog flere rejser til i 1930’erne.

»Vi skal rundt i de lokalsamfund, som Rockwell Kent besøgte og boede i. Vi vil vise hans billeder og indsamle ny viden om både personerne og omgivelserne på billederne. Men de skal også bruges til at få både unge og ældre til at reflektere over datiden i forhold til nutiden,« siger den amerikanske professor Denis Defibaugh fra Rochester Institute of Technology i New York, der er en af forskerne bag projektet.

Ud over ham består teamet af den amerikanske antropolog Susan Vanek fra Binghamton University, den grønlandske historiker Axel Jeremiassen og danske medie- og ungdomsforsker Jette Rygaard, der er centerleder på BUFFI, Center for Børne-, Ungdoms- og Familieforskning på Grønlands Universitet.

Rockwell Kent var maler, fotograf og eventyrer

Amerikanske Rockwell Kent (1882-1971) var lidt af en multikunstner og levede i et begivenhedsrigt liv som blandt andet arkitekt, maler, fotograf, illustrator og forfatter for nu blot at nævne et udvalg.

Rockwell Kent Grønland

Rockwell Kent var en amerikansk maler, grafiker og forfatter. Kent illustrerede og skrev flere bøger om sine oplevelser under ophold i Alaska og Grønland, hvorfra han også hentede motiverne til sine realistiske landskabsmalerier, hvor han med præcision gengiver former med stærk kontrast mellem lys og skygge, hvilket du kan se eksempler på i galleriet øverst. (Foto: Wikimedia Commons)

Særlig kendt er han for sin illustrationer til den litterære klassiker ’Moby Dick’, men han var også meget berejst.

»Kent var en eventyrer, der elskede kulde. Usædvanligt for sin tid havde han rejst i Ildlandet i det sydligste Sydamerika, boet i Alaska, og da en ven ville sejle til Grønland, tog han med,« fortæller Denis Defibaugh.

»Men på turen blev de tvunget i land af en storm, hvor båden blev knust. Det forlængede opholdet, og Kent blev forelsket i Grønland. Han besøgte og tog længere ophold i landet flere gange,« siger Denis Defibaugh.

Viser den menige grønlænders perspektiv

Ud af opholdene kom blandt andet bøgerne ’N by E’ og ’Salamina’ – og et hav af tegninger, malerier og fotografier af 30’ernes Grønland og grønlændere.

»Rockwell Kents illustrationer og billeder er et sjældent blik ind i den almindelige grønlænders verden. Han så verden fra den menige grønlænders side, og det er et unikt, historisk vidnesbyrd,« siger Susan Vanek.

Udover at være dokumentarist var Rockwell Kent en generøs mæcen i flere af de inuitsamfund, hvor han kom og boede. Og undervejs blev Rockwell Kent gode venner med den dansk-grønlandske polarforsker, Knud Rasmussen, som han senere besøgte i Danmark.

»Ligesom Knud Rasmussen var han et vidne til, hvad der skete i datidens Grønland på helt nært hold. Men derudover gav han penge til ting som et forsamlingshus, hvor der foregik alt fra dans til diskussion af politik,« siger Denis Defibaugh.

Borgerdeltagelse er central

I forbindelse med det nye forskningsprojekt vil de fire forskere rejse rundt til fire grønlandske byer Illorsuit, Uummannaq, Sisimiut og Nuuk, hvor Rockwell Kents billeder skal bruges til at involvere både ældre og yngre borgere.

Forskerne vil vise de ældre billederne for at se om de kan få ny information om personer og steder, mens de unge skal skabe nutidige billeder af deres liv og omgivelser efter deltagelse i workshops.

»Det handler om Grønlands forandring og kontinuitet. Hvad ser de, når de ser billederne? Føler de sig tæt på eller distanceret? Hvordan ser de deres nutidige lokalsamfund i forhold til datidens? Hvad er lighederne og forskellene?« spørger Axel Jeremiassen.

Med sig ud i byerne har forskerne kameraer, og meningen er at lade de unge grønlændere tage billeder af deres Grønland, som så udstilles sammen med Rockwell Kents billeder, hvoraf mange ikke har været vist offentligt siden 30’erne.

»Vi vil undervise de unge i fototeknikker og bede dem skal tage billeder og skrive dagbog som handler om deres nutid, deres hverdagsliv og deres forhåbninger,« siger Jette Rygaard.

»De skal tage billeder af både realistiske og abstrakte motiver. De skal fotografere deres lokalsamfund og deres familie. Men vi vil også bede dem give et fotografisk bud på deres drømme, hvad de kan lide og ikke kan lide, samt på de immaterielle ting, der betyder noget for dem,« siger Jette Rygaard.

Samtidig vil forskerne interviewe borgerne, ligesom Denis Defibaugh også selv vil fotografere undervejs.

Støttet af National Science Foundation

Projektet er kommet i gang efter en bevilling fra det amerikanske National Science Foundations Arctic Social Science-program og varer i to år.

»USA og Grønland er nært forbundet historisk med eksempelvis Thule-basen.  Det er sjovt, at der har gået en amerikansk dokumentarist rundt i Grønland i 30’erne uden nogen større opmærksomhed,« siger Susan Vanek.

Hun og de andre forskere skal som et led i projektet grave i arkiver både i USA, Danmark og Grønland for at se, om der findes overset materiale – ligesom de skal have undersøgt, om eksempelvis Rigsarkivet ligger inde med noget om Rockwell Kent.

»Rockwell Kent etablerede en fond, hvor grønlændere lige fra jægere til enlige mødre kunne søge om penge til udstyr eller hjælp. Der kan være breve fra grønlændere, der har ansøgt. Det kunne være spændende, hvis vi kunne afdække noget om den indsats,« siger Susan Vanek.

Forskernes ambition er, at den indsamlede viden skal gøres tilgængelig og bringes ud via eksempelvis, artikler, en antologi, udstillinger og diskussioner i lokalsamfundene om kontinuitet og forandringer mellem datidens og nutidens Grønland.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk