Alle kan lære at fordybe sig i en lang tekst
Har du svært ved at koncentrere dig om eksempelvis en roman? Så er du ikke alene. Men der er råd!
Læse en bog roman fordybe sig koncentration smartphone ødelægge

Hvis du kan læse denne artikels overskrift, kan du også læse en bog! Her er tips til at ignorere mobilen og komme i gang med dyb læsning. (Foto: Shutterstock)

Hvis du kan læse denne artikels overskrift, kan du også læse en bog! Her er tips til at ignorere mobilen og komme i gang med dyb læsning. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Bekymringen for børn og unges evne til at læse en tekst, som er længere end en skærmlængde, er begyndt at føles som moralsk panik. Men meget indikerer, at vi bør tage denne bekymring alvorligt.

I 2016 rapporterede USA's National Endowment for the Arts (uafhængigt regeringsagentur der tilbyder støtte og finansiering af projekter af kunstnerisk karakter, red.), at andelen af voksne amerikanere, som havde læst mindst én roman, var faldet til 43,1 procent i 2015 fra 56,9 procent i 1982.

I 2018 rapporterede en amerikansk forsker, at:

  • 1980 læste 60 procent af 18-årige studerende hver dag en bog, avis eller et tidsskrift, som ikke var en del af pensum eller læseplan.
  • I 2016 var det tal styrtdykket til 16 procent.

Den samme årgang rapporterede, at de brugte 'seks timer hver dag på at sende beskeder på de sociale medier og online'.

Skærmlæsning truer kognitive processer

Den amerikanske neuroforsker og ekspert i læsekompetence Maryanne Wolf beskriver i bogen 'Reader Come Home', hvordan skærmlæsning truer vores evne til »de mere langsomme kognitive processer som kritisk tænkning, personlig refleksion, fantasi og empati, der alle er en del af dyb læsning.«

I bogen spørger hun: »Vil blandingen af konstant stimulerende distraktioner og øjeblikkelig adgang til flere informationskilder give de unge læsere mindre incitament til enten at opbygge deres eget lager af viden eller til selv at tænke kritisk?«

Men i stedet for at stille sig på hver sin side af den digitale-analoge læse-kløft, opfordrer Maryanne Wolf os til at omfavne begge dele. Forældre og lærere kan hjælpe børnene med at udvikle evnen til både at læse online og en fysisk bog.

Det kan vi gøre på flere måder.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Skærme kan kortslutte evnen til dyb tænkning

Læsning er en tillært færdighed, som kræver udvikling af bestemte neurale netværk.

Forskellige læseplatforme tilskynder til udvikling af forskellige aspekter af disse netværk.

Børn, der læser på skærmen, bliver helt fra barnsben fordybet i glæden og den øjeblikkelige tilfredsstillelse ved at skimme, klikke og linke. 

De udvikler kognitive færdigheder, der gør dem dygtige til at browse og skanne for informationer samt analysere data.

Men Maryanne Wolf argumenterer, at denne slags læsning »kan kortslutte udviklingen af de mere langsomme, mere kognitivt krævende forståelsesprocesser, der er en del af skabelsen af dyb læsning og dyb tænkning«.

Forbyd ikke elektroniske enheder

Medmindre de kognitive færdigheder, som dyb læsning kræver, bliver udviklet og plejet på tilsvarende måde, vil de næste generationer af læsere - distraheret af tilgængeligheden af digital information - muligvis ikke vove sig længere ud end de mindst krævende læseoplevelser.

Ligesom andre eksperter, der beskæftiger sig med læring i løbet af den tidlige barndom, råder Maryanne Wolf til at vænne barnet til at læse fysiske bøger, fra de er helt små.

Hun anbefaler ikke helt at forbyde elektroniske enheder, men i stedet at de regelmæssigt bliver slukket, så der er tid til at læse fysiske bøger sammen med barnet.

Det kan godt lade sig gøre

Vi kan lægge vores smartphones fra os og fortabe os i en fysisk bog, men hvordan kan lærerne i udskolingen, gymnasiet og ved de videregående uddannelser hjælpe uerfarne læsere?

Her er problematikken sandsynligvis såkaldt 'aliteracy', hvilket vil sige, at eleven godt kan læse, men vælger ikke at gøre det, fordi de ikke vægter det i forhold til læring.

Og fordi de ikke læser særlig meget, er det hårdt arbejde.

Det kan forekomme umuligt, men det kan altså godt lade sig gøre.

Sluk for telefonen - og læs!

Min første oplevelse med at hjælpe studerende til at læse bedre var et regeringsfinansieret universitetsprojekt i 2011-2013, der havde til formål at fremme den såkaldte 'læse-resiliens'.

Vi fandt, at de studerende var villige til at investere tid i at fordybe sig i teksten, hvis de blev overtalt til at prioritere læsning lige så højt, som hvis de skulle bestå en test eller skrive et essay.

Vi supplerede komplekse tekster med en vejledning, der tilskyndede de studerende til at tænke kritisk og ikke at give op, selv om sproget forekom uforståeligt og fortællingen ubegribelig (eller kedelig) og uden ende.

Det samme gjaldt, selvom lydene fra deres smartphones var uimodståelige. 

Eksponentiel stigning

De studerende eksperimenterede med at slukke for deres digitale enheder i to timer, mens de læste.

Og de læste.

De studerende prioriterede denne svære opgave, fordi vi belønnede dem med point.

Nogle klasser uploadede omhyggelige svar; andre besvarede komplekse spørgsmål, som krævede en stor mængde feedback. 

Jeg overvågede en stor introduktion til litteraturstudiet ved University of Queensland i 2013, før jeg afprøvede en version af det samme 'læse-resiliens-kursusforløb' i 2014.

Stigningen i læsning var eksponentiel:

  • Antallet af studerende, der afsluttede alle ti primære tekster (blandt andet digtet 'Beowulf' og Toni Morrisons 'Beloved') var efterfølgende mere end tredoblet.
  • Antallet af studerende, der afsluttede de ti ledsagende sekundære tekster (udvalgte kapitler fra en introduktion til litterær teori og kritik) var efterfølgende mere end seks gange så stort.

De studerendes tilfredshed med forløbet fra 2008 til 2012 lå på mellem 64 og 75 procent.

Da vi introducerede 'læse-resiliens-kursusforløbet', klagede mange over den mængde, de skulle læse, men den samlede tilfredshed skød op til 86 procent.

Vi kan alle gøre det

Det er ikke kun personer, der er vokset op med computere og smartphones, der har svært ved at læse længere tekster.

Har du mistet evnen til at fordybe dig, når du læser? Har du i stigende grad svært ved at koncentrere dig om eksempelvis en roman? Så er du ikke alene.

Maryanne Wolf, der har gennemført to uddannelser i litteraturvidenskab, tilstod, at hun selv for nylig kæmpede med at koncentrere sig om en elsket Herman Hesse-roman.

Vi kan slukke for vores enheder og sikre, at vi tager os tid til at genoplive de neurale netværk (i hjernen), der engang gjorde os i stand til at fordybe os i litteraturen.

Maryanne Wolf hævder, at 'dyb læsning' udvikler færdigheder, der involverer 'mere langsomme, mere tidskrævende kognitive processer […] afgørende for et tankefuldt liv'.

Læsere, der fordyber sig, er sandsynligvis mere betænksomme samfundsborgere; og det i en tid, hvor det aldrig har været vigtigere.

Judith Seaboyer modtager støtte fra University of Queensland. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 
The Conversation
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk