Alkohol gør store mænd mest aggressive
Alkohol får tunge mænd til at se rødt - hvorimod mere splejsede mænd ikke bliver ekstra aggresive, når de har drukket. Det viser forskning fra Holland og USA.

Mænds kropsvægt har indflydelse på, hvor aggressive de bliver, når alkoholen bruser i blodet, viser ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Mænds kropsvægt har indflydelse på, hvor aggressive de bliver, når alkoholen bruser i blodet, viser ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Bodybuildertyper med en kampvægt på omkring de 100 kilo bliver mere aggressive af at drikke alkohol end mænd, der vejer i omegnen af 70 kilo.

Det fremgår i hvert fald af en ny undersøgelse af et hollandsk-amerikansk forskerhold.

Det er tidligere bevist, at indtagelse af alkohol medfører øget aggressivitet. Men nu kommer der altså den ekstra krølle på halen, at kropsvægt spiller en rolle!

Over 800 forsøgspersoner i både USA og Holland deltog i dette nye eksperiment, som dermed nok er den største af sin art hidtil.

Metoden, som de fire forskere bag undersøgelsen brugte, går ud på, at man giver halvdelen af forsøgspersonerne en drik med en stærk smag og et alkoholindhold svarende til 2-3 genstande.

Den anden halvdel af forsøgspersonerne får en ligeså stærkt smagende drik, men uden alkohol. På grund af den stærke smag kan ingen vide, om de har fået alkohol eller ej.

Herefter måler man deres aggression.

Computer fiksede spillet

Konkret foregik undersøgelsen således, at hver forsøgsperson - efter at have fået en stærkt smagende drik med eller uden alkohol - blev sat til at konkurrere med en ukendt modspiller om, hvem der kunne reagere hurtigst på en knap, når der blev tændt et lys over knappen.

Hver forsøgsperson fik at vide, at hans modstander sad i rummet ved siden af, men her stod der i virkeligheden blot en computer, der fixede spillet, så hver enkelt forsøgsperson troede, at spillet gik ærligt til.

Spillet var endvidere indrettet således, at den, der var hurtigst til at trykke på knappen, måtte give modstanderen en 'straf' for at komme for sent i form af et elektrisk stød.

Hvis forsøgspersonen selv kom sidst, måtte han altså modtage et elektrisk stød af en vis styrke. Men hvis han kom først, måtte han give den ukendte modspiller et stød med en strømstyrke, han selv kunne bestemme med et tryk på en af ti knapper, der gik fra et 'meget mildt stød' til et 'voldsom, smertefuldt stød'.

Stigende stødstyrke

Computeren var desuden programmeret således, at hver forsøgsperson vandt og tabte lige mange gange.

Forskerne 'provokerede' forsøgspersonerne, og de store alkoholpåvirkede mænd blev tydeligt mest aggressive. (Foto: Colourbox)

Og endelig var den programmeret til i begyndelsen at give forholdsvis milde stød til den ægte forsøgsperson, men midt i spillet gik den pludselig over til at give meget stærkere stød.

Fra tidligere eksperimenter ved man, at denne 'eskalering' af stødstyrken bliver opfattet som en provokation af de fleste forsøgspersoner. Noget der får dem selv til at vælge endnu stærkere stød for at hævne sig på modstanderen.

Styrken af de stød, der blevet givet af den rigtige forsøgsperson i sidste del af eksperimentet (efter provokationen fra den ukendte modspiller), blev herefter taget som et mål for forsøgspersonens typiske aggressivitet i en provokeret situation.

Vægt betyder noget

Man fandt ikke overraskende i denne nye hollandsk-amerikanske undersøgelse en tendens til større aggression under alkoholpåvirkning.

Men som noget helt nyt fandt man også, at denne stigning i aggressionen afhang forbløffende meget af noget så simpelt som forsøgspersonens vægt - dog kun for mændenes vedkommende.

Da forskerne inddelte de mandlige forsøgspersoner i to grupper, der i gennemsnit vejede henholdsvis 70 kg og 100 kg, viste det sig overraskende, at det udelukkende var i sidstnævnte gruppe af tunge forsøgspersoner, at man fandt en væsentlig højere aggression under spirituspåvirkning!

Modsat mænd så betyder kvinders vægt ikke noget for deres alkoholpåvirkede aggressivitet. (Foto: Colourbox)

For de lettere mænd, der vejede omkring 70 kg, så man overhovedet ingen tendens til større aggressivitet hos dem, der havde fået alkohol sammenlignet med dem, der ikke have fået alkohol i deres glas!

Kvinder anderledes

For kvindernes vedkommende så man et helt andet mønster. Her var der i begge vægtgrupper en gennemsnitlig stigning i den aggressive adfærd hos den alkoholpåvirkede halvdel, men stigningen var ikke nær så stor som i den 'tunge' mandegruppe.

Påstanden om, at alkohol altid giver mere aggressivitet må altså efter denne nye undersøgelse modereres til følgende mere nuancerede lovmæssighed:

Alkohol giver i høj grad mere aggression hos tunge mænd, en smule mere aggression hos kvinder uanset deres vægt, og slet ikke stigende aggression hos lettere mænd!

Brug for mere forskning

Grunden til, at kun tunge mænd bliver mere aggressive af alkohol, er langt fra klar.

Men forskerne mener, at det kan bero på, at særlig stærke og kraftige mænd tidligt i deres tilværelse har haft mere held - sammenlignet med mere splejsede mænd - med at gå fysisk til angreb på deres modstandere. (Det gælder dog næppe for de mænd, der var tunge på grund af fedme).

Men forklaringen kan også tænkes at være af mere biologisk - eventuelt medfødt - art. Det må den videre forskning afgøre.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.