Rent fup: Amerikansk måneastronaut har ikke set aliens
Kilde: 
09 april 2018

I weekenden kunne man på nettet læse, at Buzz Aldrin sammen med tre andre kendte, amerikanske astronauter havde mødt rumvæsener på deres rumrejser.

Og ikke nok med det. De fire astronauter Buzz Aldrin, Al Worden, Edgar Mitchell og Gordon Coopers påstande havde angiveligt været en tur gennem løgndetektoren, der viste, at de talte sandt.

Nyheden, der startede på The Daily Star, nåede hurtigt omkring på nettet, men nu skriver Sciencealert.com, at det hele er fup.

For det første er to af de nævnte astronauter, der skulle have deltaget i det omtalte studie på et institut i Albany, Ohio i USA, døde.

The Daily Star hævder blandt andet, at de fire astronauter har været igennem stemmeanalyse på instituttet, og derfor kan det selvfølgelig være, at instituttet har analyseret optagelser, frem for astronauterne selv.

Men Sciencealert.com skriver, at studiet ikke er til at finde i et videnskabeligt tidsskrift, og at det derfor sandsynligvis heller ikke er blevet peer-reviewed. (fagfællebedømt, red.)

Og selvom stemmeanalyse – nærmere betegnet bioakustik - er en videnskabelig metode, der kan bruges til at undersøge, hvordan forskellige dyr producerer forskellige lyde, er det stadig ikke bevist, at metoden kan vurdere, om en person taler sandt.

Sidst, men ikke mindst, afviser Buzz Aldrins repræsentanter over for Sciencealert.com udtalelserne som »fup, og vi aner ikke, hvor det kommer fra.«

Buzz Aldrin var en del af mandskabet på den historiske Apollo-11 mission i 1969, der blev den første bemandede månelanding.

Han har tidligere fortalt, at de så et lys på deres vej til Månen, hvilket gav anledning til rygter om rumvæsener, som han flere gange har afvist. 

Mandskabet konkluderede allerede på turen, at lyset var et resultat af sollysets refleksion på et af rumfartøjets paneler.

Senest svarede han på internetforummet Reddit i 2015, at »Det var ikke rumvæsener. Ekstraordinære opdagelser kræver ekstraordinære beviser, som Carl Sagan (amerikansk astronom og TV-vært, red.) sagde.«

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.