Datingforskning: Kvinder, der bliver afvist, bliver mindre kræsne
Kilde: 
04 august 2017

Kvinder bliver mindre kræsne i jagten på en partner, hvis de først én gang er blevet afvist.

Det er konklusionen på et nyt studie foretaget af en række forskere fra Oakland University. 

»Jagten på en partner involverer en masse komplekse interaktioner og beslutninger. I sidste ende har beslutningerne om, hvem vi indlader et romantisk forhold til, hvem vi vælger at bruge vores liv med, og hvem vi reproducerer med, enorme betydninger for vores liv og lykke,« fortæller Lisa L. M. Welling, der er ph.d. studerende i psykologi ved Oakland University og en af forfatterne bag studiet, til psypost.org

»Hvis vi skiller de mange indbyrdes aspekter, der findes i jagten på en partner, fra hinanden, giver det os en indsigt i romantiske forhold i en mere generel forstand,« siger hun endvidere til psypost.org.

Så det har Lisa L. M. Welling og hendes kolleager altså gjort. 

De fik 66 heteroseksuelle kvindelige studerende til at oprette en profil på en falsk datingside, hvor de forskellige kvinder blev udsat for tre forskellige udfald.

  1. En gruppe af kvinderne blev rangeret lavt af alle de mænd, der havde set deres profil - altså fik de følelsen af at blive afvist. 
  2. En anden gruppes datingprofil blev rangeret højt af alle mænd, der havde set den - altså fik de følelsen af at blive anerkendt.
  3. En tredje kontrolgruppe fik ingen respons overhovedet.

»I virkeligheden var der ingen, der havde set deres profil. Det, vi fandt ud af, var, at kvinder, der troede, at de var blevet afvist, var mindre kræsne, angående hvad de søgte i en hypotetisk partner,« forklarer Lisa L. M. Welling til psypost.org.

»I bund og grund var de afviste kvinder i højere grad ligeglade med, om deres hypotetiske partner så godt ud, eller om vedkommende havde de samme interesser som dem selv for eksempel. Til sammenligning havde kvinderne, der var blevet anerkendt eller ingen respons havde fået, større forventninger til, hvad de søgte i en potentiel partner,« fortæller Lisa L. M. Welling ifølge psypost.org. 

Kvinder der var blevet anerkendt, foretrak endda en mere maskulin mand end kontrolgruppen og den afviste gruppe, tilføjer Lisa L. M. Welling til psypost.org.

Ifølge forskerne viser deres resultater, at mennesker har en slags mental målestok, der bygger på vores eget selvværd og en vurdering af vores egen attraktion, når vi skal finde en partner - et såkaldt 'sociometer'.

»Det peger på, at responsen, som vi får i datingverdenen, der fortæller os, hvor attraktive vi er i andre potentielle partneres øjne, har en direkte og hurtig indflydelse på den kvalitet, som vi selv forventer i vores egen potentielle partner,« vurderer Lisa L. M. Welling.

»Hvis vi får fortalt, at vi er af høj kvalitet, så forventer vi også, at vores partnere skal være det, men hvis vi bliver fortalt, at vi ikke er attraktive, så tager vi, hvad vi kan få.«

Inden du får ondt af de sagesløse forsøgspersoner, der blev ramt afvisningens mentale kølle, så forsikrer Lisa L. M. Welling over for psypost.org, at de sørgede for at fortælle kvinderne, at det hele var noget, som de have fundet på.

Studiet er blevet offentligjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.