Ældre mødre har de gladeste børn
Børn af ældre mødre er mere glade og trives bedre end børn af unge mødre. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie af over 4.000 mødre i Danmark. Egentlig er resultatet ikke overraskende, lyder kommentaren fra en forsker i psykologi.
ældre mødres børn klarer sig bedre 30 år fertilitet

I dag fødes de fleste danske børn af mødre over 30 år. Og det er egentlig optimalt, set fra et psykologisk perspektiv. Ældre mødres børn trives nemlig bedre end børn af yngre mødre, viser nyt studie. (Foto: Shutterstock).

I dag fødes de fleste danske børn af mødre over 30 år. Og det er egentlig optimalt, set fra et psykologisk perspektiv. Ældre mødres børn trives nemlig bedre end børn af yngre mødre, viser nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Unge mødre har måske bedre chancer for at blive gravide, men de er ikke bedre forældre.

Historien Kort
  • Et nyt studie baseret på 4.714 mødre viser, at mødre over 30 har mere tilfredse børn, end unge mødre mellem 17 og 30 år.
  • Forskellen skyldes sandsynligvis, at ældre mødre har mere livserfaring og viden om opdragelse.
  • De er mere psykisk robuste og kan rumme børnene i højere grad, pointerer flere forskere.

Tværtimod har mødre over 30 år gladere børn og færre konflikter i familien, sammenlignet med yngre mødre.

Det er konklusionen i et nyt studie, der er lavet på baggrund af en SFI-undersøgelse og spørgeskemaer med 4.714 danske mødre.

»Det klare resultat er, at børn af mødre over 30 år trives meget bedre end børn med yngre mødre i 20’erne,« forklarer Dion Sommer, der er professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Han har sammen med kollegaen Tea Trillingsgaard, der er lektor på samme institut, lavet en analyse af spørgeskemaerne med mødrenes beskrivelser af, hvordan deres børn trives.

De to forskere har fulgt og lavet interviews med mødrene, fra deres børn blev født i 1995, og i perioder, mens børnene var 3, 7, 11 og 15 år gamle.

Jo ældre mødre, jo gladere børn

»Der er en proportional effekt af mødrenes stigende alder efter de 30 og børnenes generelle trivsel,« understreger Dion Sommer.

Med andre ord trives børnene altså mere, jo ældre mødrene er.

Mødre ældre gladere børn opdragelse lytter til børnere autoritet

Mødre over 30 år har ifølge egne oplysninger de mest tilfredse børn, og ifølge forskerne stiger den positive effekt med mødrenes alder helt op til 47 år. (Foto: Shutterstock)

Effekten skyldes sandsynligvis, at de ældre mødre har større livserfaring og bedre ved, hvordan de skal tackle deres børn, mener han.

»Mange ældre mødre er mere rummelige, psykisk robuste og kan bedre klare stress, hvilket er en mulig forklaring på, at deres børn har det bedre,« siger han.

Den positive effekt stiger op til 47 år

I studiet har forskerne undersøgt mødre i 5 aldersgrupper mellem 17 og 47 år.

De har analyseret mødrenes beskrivelser af deres liv med børnene og givet dem points i forhold til blandt andet opdragelsesmetoder, skældud og barnets negative og positive adfærd.

Resultaterne viste, at mødre over 30 år ifølge egne oplysninger havde de mest tilfredse børn, og at den positive effekt steg med mødrenes alder helt op til 47 år.

»Forskellene er tydelige, når børnene er 3, 7 og 11 år gamle, men udligner sig efter børnene er fyldt 15. Det mener vi handler om, at de begynder at løsrive sig fra deres forældre omkring den alder,« uddyber Dion Sommer.

Mødre ældre gladere børn opdragelse lytter til børnere autoritet

De ældre mødre har fundet nøglen til, hvordan de skal opdrage deres børn. De bruger en autoritativ stil, der balancerer mellem at være streng og blød. De lytter til børnene og tager sig tid til at forklare, hvorfor de siger, som de gør. (Foto: Shutterstock). 

Ældre mødre har stabile forhold og skælder mindre ud

En mulig forklaring på, at de ældre mødre beretter om gladere børn end de yngre, handler om en særlig opdragelsesmetode, mener Dion Sommer.

Her er unge og ældre mødre forskellige:
  • Yngre mødre under 30 har generelt beskrevet deres børn med flere problemer end de ældre mødre. De fik 35 point højere for problemadfærd hos børnene end mødrene på 40 år.
  • Mødrene under 30 år bruger flere verbale sanktioner over for deres børn. De får 35 point højere for skældud, end mødrene på 40.
  • I forhold til fysiske sanktioner som eksempelvis rusken i barnet, slag på hånden, eller på rumpen, er de unge mødre mere tilbøjelige til at være fysiske, når de disciplinerer deres børn. De har 11 point flere fysiske sanktioner end mødrene på 40.

»Mødrene over 30 år har fundet en god balancegang mellem at give deres børn frihed, men samtidig struktur. Det er den opdragelsesmetode, der kaldes for den autoritative form, som er en mellemting mellem en streng opdragelse med meget skældud og den helt bløde uden nogle regler,« forklarer han.

Den opfattelser deler Jesper Dammeyer, der er lektor på Psykologisk Institut På Københavns Universitet. Han mener, at de ældre mødre kan have flere ressourcer, som påvirker deres opdragelsesform på en positiv måde.

»Der er flere studier, der viser, at ældre mødre har en positiv indflydelse på børns psyke. De er desuden mere autoritative og demokratiske i deres opdragelsesmetode. De lytter til børnene og ændrer standpunkt, hvis børnene har gode argumenter. De kan rumme mere og har i det hele taget en større erfaring og viden, der gør, at de ved, hvordan de bedst støtter deres børn,« forklarer han.

Jesper Dammeyer har ikke været en del af det nye studie, men er bekendt med dets konklusioner og metode.

»Det er et interessant og vigtigt dansk studie, der spiller godt ind i det, vi ved fra forskningen i forvejen. Derfor er det egentlig ikke overraskende, at de finder det her resultat,« siger han og tilføjer:

»Vi ved, at ældre mødre generelt har lidt større psykisk overskud og flere økonomiske ressourcer. De er nået længere i livet og har ofte taget et meget reflekteret valg omkring at blive mødre.«

Mødre med flere år på bagen har også ofte meget stabile parforhold, forklarer Dion Sommer.

»Det kan også forklare børnenes større tryghed,« siger han.

Mødre ældre gladere børn opdragelse lytter til børnere autoritet

Ældre mødre har generelt lidt større psykisk overskud og har ofte taget et meget reflekteret valg omkring at blive mødre, siger lektor Jesper Dammeyer fra Københavns Universitet, som ikke har været med i studiet, men ikke er overrasket over konklusionerne. (Foto: Shutterstock)

»Det handler ikke om klasseforskel og uddannelse«

Nogle vil måske tænke, at de ældre mødres succes med at få mere tilfredse børn handler om, at mødrene har nået at tage en længere uddannelse og derved også har en større indkomst.

Men sådan er det ikke, forsikrer Dion sommer.

»Vi har efterprøvet resultatet og trukket alle de højtuddannede mødre ud af ligningen. Forskellen falder lidt, men det ændrer ikke på det overordnede resultat, nemlig, at børn af ældre mødre angiveligt trives markant bedre end børn med yngre mødre,« forklarer han.

Kan være negativt for børnenes fysiske helbred

Det nye, danske studie er i tråd med ny britisk forskning, der tyder på, at børn af ældre mødre har bedre kognitive evner.

Når det gælder børnenes fysiske helbred, har tidligere forskning dog indikeret, at risikoen for at få børn med arvelige sygdomme er forhøjet hos ældre mødre.

Læs mere i artiklen: Børn af gamle mødre har større risiko for arvelige sygdomme.

Undersøgelsen er som nævnt udført på baggrund af spørgeskemaer, hvor mødrene har svaret på, hvordan deres børn har det.

Og det kan være en problematisk metode, erkender Dion Sommer.

»Det giver ofte nogle problemer, når forældre skal være objektive. Derfor har vi også lavet dybdegående interviews, som vi har sammenlignet med mødrenes egne beskrivelser. På den måde mener jeg, at vi har imødekommet den usikkerhed, som er forbundet med spørgeskemaundersøgelser,« siger han.

Jesper Dammeyer er enig i, at spørgeskemaer kan være vanskelige at tolke ud fra.

»Forskerne i det her studie har dog brugt en anerkendt spørgeskemametode, der hedder SDQ (Strength and Difficultiues Questionaire), som er en valid metode. Efter min vurdering er det et solidt studie,« siger han.

»Unge mødre er ikke dårlige mødre«

Selvom studiet viser en fordel i at have en mor over 30 år, kan man naturligvis ikke sige, at alle yngre mødre er mindre kompetente forældre end ældre, pointerer Dion Sommer.

ældre mødres børn klarer sig bedre 30 år fertilitet

Forskellen på trivslen hos børn af ældre og yngre mødre handler ikke om uddannelse og økonomi, forsikrer Dion Sommer. (Foto: Shutterstock).

»Der er masser af fantastiske unge mødre, og vi ønsker ikke at komme med nogen anbefaling om, hvornår man skal blive forældre. Vi kan bare sige, at det i et psykologisk perspektiv kan være en fordel,« siger han.

Selvom det psykologisk set kan give mening at få børn i 30'erne, kan det imidlertid give problemer på fertilitetsfronten, hvis man venter alt for længe med at få børn.

»Vi ser kun på det generelle psykologiske perspektiv og ikke på komplikationer ved fødsler hos ældre mødre og problemer med fertilitet. Men ud fra de data, vi har, er der ingen argumenter for at skynde sig at få børn, når det gælder børnenes psykologiske udvikling,« slutter han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk