Ældgamle romer-breve er fundet i England: »Vi mangler øl!«
Kilde: 
13 juli 2017

25 breve fra romersk tid er fundet ved et romersk krigsfort i Nordøstengland. 

Brevene er skrevet med blæk på tynde birk-, og egetræs-tavler og blev fundet den 22 juni ved det romerske krigsfort Vindolanda, der ligger syd for den 120 kilometer lange Hadrians mur - Romerrigets nordgrænse i Storbritannien. 

Tidligere, i 1992, fandt arkæologer lignende tavler med romerske forespørgsler på flere ølforsyninger, og i de nye breve optræder en gammel kendning - romeren Masclus, der beder om orlov på grund af hårde tømmermænd.

De nye breve vækker stor begejstring hos lederen af udgravningen.

»Det er det her, som jeg har håbet på hele mit arbejdsliv,« fortæller Andrew Birley, der efter sin far er direktør for Vindolanda Trust ifølge theguardian.com.

Brevene er allerede blevet kaldt de vigtigste arkæeologiske fund i Storbritannien fra romersk tid siden 1992, hvor man fandt en æske med hundredvis af breve 

Vindolanda-fortet har været findested for flere hundrede historiske dokumenter, siden man i 1930'erne begyndte arkæeologiske udgravninger på stedet. 

De hidtige vigtigste fund på stedet blev fundet af Andrew Birleys far ved en bålplads i 1992, mens de nye fund er blev gjort på lidt mere atypiske steder.

»De var drysset ud på faste intervaller langs en grøft under et lag af murbrokker. Vi har overvejet om nogen bar dem i en taske, der havde et hul i hjørnet, eller om nogen har gået og læst dem og derefter smidt dem en efter en,« fortæller Andrew Birley til theguardian.com.

Tavlerne skyldes og konserveres. De er på omkring samme størrelse som et moderne postkort. (Foto: Vinndolanda Trust)

De nyfundne breve bliver i skrivende stund konserveret, inden de skal skannes med infrarødt lys, der skal gøre den svage og nedslidte sorte blæk mere tydelig. 

Nogle af tavlerne er dog i så god stand, at arkæeologerne allerede har kunne tyde skriften på dem. 

De fleste af tavlerne er skrevet på tynd birk, men særligt en tavle, der er skrevet på dobbeltbladet egetræ, vækker glæde blandt arkæeologerne. 

Dobbeltbladet egetræ holder blækken i god stand, og så er der desuden gode chancer for, at sådanne materialer blev brugt i særligt vigtige korrespondancer.

»Det her er ikke bare noter,« fortæller Andrew Birley til theguardian.com.

»De (brevene red.) blev skrevet, når nogen havde noget vigtigt at kommunikere. Egetræs-fundet er virkeligt interessant, men totalt utilgængelig lige nu, da egetræet sværter gennem tiden og blækket falmer, men vi håber på, at teksten vil komme tilbage til os under infarødt lys. Vi håber desuden på at lære en masse om hverdagslivet i Vindolanda og de karakterer fra tiden, som vi allerede er bekendt med.«

fhgs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.