Abe-sprog oversat: Chimpanser har 19 forskellige 'meddelelser'
Forskere har oversat betydningen af vilde chimpansers fagter til i alt 19 specifikke meddelelser, som minder meget om menneskers måde at kommunikere på.

Chimpanserne bruger ikke deres stemme på samme måde som mennesker til at kommunikere med - i stedet bruger de fagter.

I alt er 66 fagter ud fra 5.000 hændelser blevet filmet og nærstuderet af forskere, som har oversat fagterne til i alt 19 meddelelser. Det skriver BBC.

»Det, der er så fantastisk ved chimpansernes fagter, er, at de er de eneste, der minder om vores eget sprog, hvor vi også bruger fagter,« siger Dr. Catherine Hobaiter, der har ledt studiet, til BBC.

Fagterne kan have flere betydninger

Nogle af fagterne kan ifølge forskerne sagtens betyde flere ting. Hvis en chimpanse tager fat i en anden chimpanse, så kan det betyde 'stop med det', 'kravl op på mig' og 'gå væk'.

Mens andre bevægelser betyder noget ganske særligt. For ifølge forskerne betyder små bid i et blad, at en chimpanse gerne vil have seksuel opmærksomhed.

»Det store budskab er, at der er andre arter, som har en meningsfuld kommunikation. Det betyder, at det ikke er noget unikt for mennesker,« siger Dr. Catherine Hobaiter og tilføjer, at det ikke er underligt, at abernes måde at kommunikere på minder meget om vores egen.

»Chimpanser er tættere relateret til os end nogle af de andre store aber, så det giver mening, at vi er ens på mange måder,« siger hun til BBC.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.