Abe-sprog oversat: Chimpanser har 19 forskellige 'meddelelser'
Forskere har oversat betydningen af vilde chimpansers fagter til i alt 19 specifikke meddelelser, som minder meget om menneskers måde at kommunikere på.

Chimpanserne bruger ikke deres stemme på samme måde som mennesker til at kommunikere med - i stedet bruger de fagter.

I alt er 66 fagter ud fra 5.000 hændelser blevet filmet og nærstuderet af forskere, som har oversat fagterne til i alt 19 meddelelser. Det skriver BBC.

»Det, der er så fantastisk ved chimpansernes fagter, er, at de er de eneste, der minder om vores eget sprog, hvor vi også bruger fagter,« siger Dr. Catherine Hobaiter, der har ledt studiet, til BBC.

Fagterne kan have flere betydninger

Nogle af fagterne kan ifølge forskerne sagtens betyde flere ting. Hvis en chimpanse tager fat i en anden chimpanse, så kan det betyde 'stop med det', 'kravl op på mig' og 'gå væk'.

Mens andre bevægelser betyder noget ganske særligt. For ifølge forskerne betyder små bid i et blad, at en chimpanse gerne vil have seksuel opmærksomhed.

»Det store budskab er, at der er andre arter, som har en meningsfuld kommunikation. Det betyder, at det ikke er noget unikt for mennesker,« siger Dr. Catherine Hobaiter og tilføjer, at det ikke er underligt, at abernes måde at kommunikere på minder meget om vores egen.

»Chimpanser er tættere relateret til os end nogle af de andre store aber, så det giver mening, at vi er ens på mange måder,« siger hun til BBC.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.