Abduktion: Metoden til at finde den bedste forklaring
Vi går videnskabsteoretisk til værks for at løse et hverdagsmysterium: Hvorfor står indkøbsposen midt på køkkengulvet? I teorien kan en alien have stillet den der.
Abduktion videnskabsteori induktion deduktion viden teori

Den utømte indkøbspose er et mysterium, som venter på en forklaring. Men hvilken forklaring vælger du? (Foto: Shutterstock)

Den utømte indkøbspose er et mysterium, som venter på en forklaring. Men hvilken forklaring vælger du? (Foto: Shutterstock)

Professor Frederik Stjernfelt kommer hjem og ser en pose fyldt med indkøbsvarer midt på køkkengulvet.

Der plejer den ikke at stå.

Han opstiller en række muligheder for sig selv for at forklare, hvorfor den utømte indkøbspose står der midt i det hele.

I princippet er der uendeligt mange hypoteser, som kan forklare posens tilstedeværelse.

»Det kunne være et af mine børn, der egentlig er flyttet hjemmefra, som lige havde besluttet at handle lidt ind til os. Det kunne være en indbrudstyv, der havde efterladt den. Det kunne sågar være en flyvende tallerken, der var landet i baghaven, og små grønne mænd, der havde taget en fyldt indkøbspose med.«

LÆS OGSÅ: Se tegnefilm om videnskabsteori

Abduktion er et kvalificeret gæt

Frederik Stjernfelt er professor i filosofi på Aalborg Universitet og har ikke en fyldt indkøbspose stående hjemme på køkkengulvet. Så vidt han ved. Han tror egentlig heller ikke, at der er aliens i hans baghave.

Det leger vi bare, fordi han hjælper os at med forklare det videnskabsteoretiske begreb ’abduktion’ - også kaldet retroduktion.

Abduktion kaldes også ’slutning til bedste forklaring’ og er et begreb, som blev opfundet af filosoffen Charles Sanders Peirce for omkring 100 år siden. Det var også Peirce, der opfandt andre berømte videnskabsteoretiske begreber såsom pragmatismen og semiotikken, som du kan læse mere om i denne artikel.

Abduktion handler både om, hvordan nye ideer og hypoteser opstår, og hvordan vi vælger imellem dem, fortæller Frederik Stjernfelt.

»Du ser en ny begivenhed, som du ikke rigtig forstår i din forhåndenværende forståelse, og så udfolder du en hypotese, som kan forklare den. Man kan også kalde det et kvalificeret gæt,« siger han.

LÆS OGSÅ: Hvad er hermeneutik?

Vi lægger kun mærke til konklusionen

Frederik Stjernfelt overvejer alle de hypoteser, han kan komme i tanke om til at forklare den mystiske pose uden ejermand.

Til sidst lander han på den forklaring, han finder mest sandsynlig: At det nok er hans kone, der har købt ind og glemt at stille varerne i køleskabet.

Dermed har han været igennem abduktionens to faser:

  • Først opstiller man en række forskellige, mulige hypoteser.
  • Dernæst vurderer man, hvilken af dem der passer bedst ind i ens eksisterende viden.

»Det er sidste fase, der kaldes ’slutning til bedste forklaring’. Men ofte går det så hurtigt, at man kun lægger mærke til konklusionen,« siger Frederik Stjernfelt.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du videnskabsteori

Kræver fantasi og stor viden

Hvis man skal overføre indkøbspose-scenariet til den videnskabelige verden, handler det om, hvordan forskerne vælger de hypoteser, de skal arbejde med.

Vi tager et eksempel fra arkæologiens verden:

Teoretisk set kan der være uendeligt mange forklaringer på, at vikingekongen Harald Blåtand byggede sine vikingeborge, hvor han gjorde.

Men arkæolog Jens Ulriksen har en forhåndsviden, som gør, at han lander på en hypotese, der virker mere plausibel end diverse indbrudstyve- og alien-forklaringer:

Harald Blåtand har muligvis forsøgt at imponere alle de vigtige mennesker i landet med sin allestedsnærværende magt. Det kan du læse mere om i artiklen 'Ny teori: Vikingekonges gigantiske byggeprojekter var vildt PR-stunt'.

»Det handler om, hvordan du vælger de forklaringer, det er værd at gå videre med og undersøge nærmere. Det kræver fantasi og en stor grad af viden om dit fags traditioner,« siger Frederik Stjernfelt.

Den klassiske logik manglede en fase

Før abduktion blev opfundet, fandtes der kun to faser i den klassiske logik, nemlig induktion og deduktion:

  • Induktion handler om, hvordan vi opstiller begreber og indsamler statistisk viden om verden. Det vil sige, at vi indsamler data og viden for at kunne gå fra en enkelt observation eller et særtilfælde til mere generelle observationer.

Eksempel: Frederik Stjernfelt har spurgt mange mennesker, om de var dødelige. De sagde alle ja. Ved hjælp af induktion har han sandsynliggjort, at alle mennesker mener, at de er dødelige.

  • Deduktion handler om at drage en logisk slutning eller konklusion, som er 100 procent 'nødvendig'. Det vil sige, at hvis a = 1 og b =2, så må a + b med 100 procent sikkerhed være lig med 3. Deduktion afhænger desuden af, at alle præmisser er korrekte.

Eksempel: Alle mennesker er dødelige. Frederik Stjernfelt er et menneske. Ergo kan man deducere, at Frederik Stjernfelt er dødelig.

»Peirce iagttog, at hvis man kiggede på hele forskningsprocessen, var der en fase, der ikke var redegjort for, nemlig hvordan ideerne og hypoteserne opstod til at starte med. Det var det, han kaldte abduktion,« siger Frederik Stjernfelt.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal vi stole på videnskaben?

En alien træder ind ad døren...

I virkeligheden kan abduktion, induktion og deduktion dog slet ikke skilles ad. I den konkrete undersøgelsessituation vil vi altid veksle imellem alle tre, siger Frederik Stjernfelt.

Når Frederik Stjernfelt har opstillet sine mulige hypoteser for den efterladte indkøbspose og gennem abduktion udvalgt den mest plausible - at det er hans kone, der har købt ind - kan han eksempelvis aflede de nødvendige konsekvenser af denne hypotese: Så må udvalget af varer i posen også afspejle fruens generelle indkøbsvaner. Det er deduktion.

Han kan nu vælge at gå hen og kigge i posen, hvor han kan se, at varerne faktisk stemmer overens med den viden, han har om sin kones foretrukne varer - induktion. Han har med andre ord testet sin hypotese, opnået gennem abduktion, ved hjælp af deduktion og induktion. Hvis testen falder negativt ud - hvis posen eksempelvis var fuld af hans kones hadevarer - må han gå tilbage til start og forsøge med en ny abduktion.

Han kommer nu i tanke om, at han fik en SMS fra sin kone for lidt siden. Den tjekker han - induktion - og får ad den vej at vide, at hun tidligere på dagen havde planer om at handle ind. Han vender tilbage til sine mulige hypoteser - abduktion - og overvejer igen sin slutning til bedste forklaring. Til sidst ringer han til sin kone - induktion - som siger, at hun er ked af, at hun har stillet indkøbsposen så skødesløst midt på køkkengulvet.

Frederik Stjernfeldt deducerer, at det med meget stor sandsynlighed ér hans kone, der har stillet posen på køkkengulvet. Hvis præmissen altså er rigtig, og hun ikke lyver. I næste nu træder en alien ind ad døren, og vi er tilbage ved abduktion ...

LÆS OGSÅ: Sådan opstår store videnskabelige opdagelser

LÆS OGSÅ: Hvad er videnskabelig metode?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk