Aarhus Universitet trækker oksekødsrapport tilbage
oksekød klimaaftryk klimabelastning fødevarer forskningsfrihed landbrugslobby

Tilbagetrukket rapport er blandt andet blevet kritiseret for at nedtone klimabelastningen ved oksekød. (Foto: Shutterstock)

02 september 2019

Aarhus Universitet trækker omstridt rapport om oksekøds klimabelastning tilbage, da den ikke lever op til universitetets standarder.

Det oplyser Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer, efter Dagbladet Information har afdækket, at Landbrug & Fødevarer har skrevet hele afsnit til rapporten. Landbrugslobbyen har desuden haft indflydelse på vinklen i en pressemeddelelse om rapportens resultater.

Niels Halberg, der er direktør for DCA, siger i pressemeddelsen:

»I denne sag kan der stilles spørgsmål ved armslængden til erhvervsinteresser, blandt andet fordi erhvervspartnere har haft lejlighed til at give input og kommentarer under skrivning af rapport og pressemeddelelse. Det lever ikke op til de standarder, universitetet har omkring uafhængig forskning og god forskningsskik, og vi har derfor valgt at trække rapporten tilbage,« siger Niels Halberg, der er direktør for DCA på Aarhus Universitet. 

LÆS OGSÅ: Landbrug & Fødevarer skrev hele afsnit til forskeres rapport om oksekød

Rapporten har fået økonomisk støtte fra Kvægafgiftsfonden. Pengene vil nu blive betalt tilbage, meddeler Niels Halberg.

»Vi kan ikke leve med, at sådanne forhold skaber tvivl i offentligheden om universitetets integritet, og der vil nu blive strammet op på procedurerne. Da rapporten ikke lever op til vores normale standarder om armslængde, leverer vi de bevilgede midler fra Kvægafgiftsfonden tilbage,« siger Niels Halberg. 

Selv om rapporten bliver trukket tilbage, står Aarhus Universitet fortsat inde for resultaterne, fremgår det i pressemeddelelsen. Universitet vil dog nu lade rapporten gennemgå en peer review process, hvor uafhængige, internationale forskere gennemgår dens metoder og resultater.

»Vi står fortsat inde for den gennemførte forskning og dens resultater, selvom den ikke har levet op til armslængdeprincippet. Den bedste måde at imødegå faglig kritik på er ved, at internationale forskere nu gennemgår metoder og resultater via peer review,« siger Niels Halberg.

Rapporten er i medierne blevet kritiseret for metodeproblemer og for at undervurdere klimabelastningen ved oksekød. 

LÆS OGSÅ: Forskningsrapport finansieret af Landbrug & Fødevarer får hård kritik

LÆS OGSÅ: Medier efter oksekødsrapport: Vi skal dække videnskab mere kritisk

A.R.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.