900 år gammelt mysterium i dansk kirke er blevet løst
Knud Den Hellige Mysterium Arkæologi Odense Domkirke

Puden her har været en del af et 900 år gammelt mysterium. Puden består af flere stykker silke, som er syet sammen. Motivet på puden er fugle - med al sandsynlighed påfugle. (Foto:© Nationalmuseet / The National Museum of Denmark).

Puden her har været en del af et 900 år gammelt mysterium. Puden består af flere stykker silke, som er syet sammen. Motivet på puden er fugle - med al sandsynlighed påfugle. (Foto:© Nationalmuseet / The National Museum of Denmark).

02 oktober 2020

Den danske historie er fyldt med uopklarede mysterier, men nu er et af dem blevet løst. 

I mere end 900 år har Knud Den Helliges jordiske rester ligget i et såkaldt helgenskrin i Odense Domkirke. Det samme gælder hans bror, Benedikt, og begge helgenskrin er i dag udstillet med glaslåg, så besøgende kan kigge ned til dem.

Mysterium Knud Den Hellige silkestoffer helgenskrin relikvier Benedikt ligklæder

Knud Den Helliges skrin i Odense Domkirke. (Foto: EmilEikSCC0 1.0)

Ifølge historiske kilder blev begge brødre svøbt i og lagt på kostbare stoffer, da de blev lagt i deres relikvieskrin.

Og her kommer mysteriet ind i billedet:

Efter at have undersøgt nogle af tekstilerne konkluderer en række forskere, at Knud Den Helliges skrin ikke indeholder de dyrebare silkestoffer, han oprindeligt blev klædt i, men i stedet tyder det på, at han ligger med sin brors ligklæder. 

Knud Den Hellige Mysterium Arkæologi Odense Domkirke

Ørnetæppet her lå oprindeligt i Benedikts skrin, men blev sidenhen flyttet til Knud Den Helliges skrin. Ørnetæppet består af tungt samite silke og er vævet med en teknik, som er udviklet i det persiske Sassaniderige (226-661 e.Kr.). (Foto: © Nationalmuseet / The National Museum of Denmark).

»Det er fristende at tro, at Knud Den Helliges dyrebare silkestoffer er blevet stjålet på et eller andet tidspunkt efter 1582 e.Kr.,« siger Kaare Lund Rasmussen, der er professor og ekspert i arkæometri fra Syddansk Universitet, som har været med til at undersøge tekstilerne, i en pressemeddelelse. 

Historiske kilder fra 1536 har beskrevet, at Knuds skrin var foret med sjældne silkestoffer og blandt andet yderligere indeholdt et stykke dobbelt gul silke med gult silkebroderi.

Relikvierne blev klodset op bag en mur i kirken efter den protestantiske reformation i 1536, men i 1874 blev de udstillet i kirken igen. 

Her undrede datidens forskere sig over, at de mest værdifulde silkestoffer lå i Benedikts skrin og ikke i Knud Den Helliges – da Knud var den mest betydningsfulde af de to. 

Herefter besluttede forskerne at flytte stofferne fra Benedikts til Knuds skrin. 

Blandt de tekstiler, der oprindeligt var beregnet til Benedikt, men senere placeret hos Knud, er desuden en pude med fuglemotiv og et stykke silke, kaldet Ørnetæppet.

De to brødre blev myrdet i 1086 e.Kr. i en kirke, der lå, hvor domkirken i dag ligger.  

I 1100 e.Kr. blev Knud ophøjet til helgen. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.