8. december: Var det CIA der dræbte John Lennon?
JULEKALENDER: Var det i virkeligheden den amerikanske efterretningstjeneste, der i dag for 30 år siden tog livet af ex-beatlen?

I dag er det 30 år siden, John Lennon blev skudt og dræbt foran sit hjem i New York. Konspirationsteorierne lever dog videre. (Foto: Stuart Hampton)

I dag er det 30 år siden, John Lennon blev skudt og dræbt foran sit hjem i New York. Konspirationsteorierne lever dog videre. (Foto: Stuart Hampton)

I dag er det nøjagtig 30 år siden, at det tidligere Beatles-medlem John Lennon blev skudt foran sit hjem på Manhatten.

Om aftenen den 8. december 1980 skød og dræbte den 25-årige Mark David Chapman John Lennon for øjnene af hans kone Yoko Ono.

Som det så ofte sker, når et ikon lider en spektakulær død, stod konspirationsteorierne straks i kø.

Den dag i dag gisnes der stadig om, hvorvidt det måske i virkeligheden var den amerikanske efterretningstjeneste, der med Chapman som redskab tog livet af Lennon.

Der er ingen tvivl om, at John Lennon ideologisk set næppe har været CIA's kop te, og efterretningstjenesten forsøgte da også at forhindre, at han fik permanent opholdstilladelse i USA.

Men enkelte teorier går endda så vidt som til at nævne hypnose som mordvåbnet. En metode CIA faktisk tidligere havde lavet forsøg med.

Således skulle Mark David Chapman have været hypnotiseret i gerningsøjeblikket.

Mark David Chapman, der i 1981 indrømmede mordet, og den dag i dag stadig sidder fængslet og afsoner en dom på mellem tyve år og livstid, har dog ikke nævnt noget i den retning. I september i år fik han endnu engang afslag på sit ønske om prøveløsladelse. Først i 2012 får han chancen igen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk