61 tatoveringer fundet på 5.300 år gamle Ötzi
Arkæologer har fundet og kortlagt 61 tatoveringer på mumien Ötzi, der tilbage i 1991 blev fundet i Ötzal Alperne. Tatoveringerne er blandt de ældste dokumenterede tatoveringer i verden.

Mumien Ötzi, der er kendt som 'ismanden', blev fundet i 1991 i Ötzal Alperne, der ligger på grænsen mellem Østrig og Italien. Arkæologer har nu lokaliseret og kortlagt i alt 61 tatoveringer på hans krop. Heriblandt har de fundet en helt ny tatovering på hans brystkasse. (Foto: Marco Samadeli)

Mumien Ötzi, der er kendt som 'ismanden', blev fundet i 1991 i Ötzal Alperne, der ligger på grænsen mellem Østrig og Italien. Arkæologer har nu lokaliseret og kortlagt i alt 61 tatoveringer på hans krop. Heriblandt har de fundet en helt ny tatovering på hans brystkasse. (Foto: Marco Samadeli)

 

Tatoveringer betragtes ofte som et modefænomen, men tendensen har faktisk eksisteret hele 5.300 år tilbage. Det er mumien Ötzi, også kaldet 'ismanden', et klokkeklart bevis på. 

Siden han i 1991 blev fundet i Ötzal Alperne, der ligger på grænsen mellem Italien og Østrig, har hans tatoveringer været forskerne bekendt. Det er dog først nu, at arkæologer har formået at finde og kortlægge samtlige tatoveringer på hans krop, skriver LiveScience.

Der har før hersket tvivl om antallet af Ötzis tatoveringer, men det kan nu fastslås med sikkerhed. Den mumificerede krop er i alt udsmykket med 61 tatoveringer.

Heriblandt har arkæologerne fundet en helt ny og ukendt tatovering på mumiens højre brystkasse.

»Det var en stor overraskelse, for vi forventede ikke at finde en ny tatovering,« siger Albert Zink, der er undersøgelsens seniorforsker og leder af The Institute for Mummies and the Iceman at the European Research Academy i Italien.

LÆS OGSÅ: Genom kaster nyt lys over ismanden Ötzi

Kameralinse fotograferer under huden

Ötzi, der levede cirka 3.300 år f.Kr., er den ældste mumie i Europa.

Selvom han er utrolig velbevaret, har den krympede og brunlige hud været medvirkende til, at kortlægningen af tatoveringerne har været en langvarig og besværlig proces for forskerne.

For overhovedet at kunne se tatoveringernes udformninger, har forskerne brugt et kamera kendt fra kunstverdenen, som har en specialdesignet linse.

Arkæologer har kendt til ismandens tatoveringer, siden de fandt ham. Det har dog været svært at lokalisere dem på den krympede, brunlige hud. Nu har de ved hjælp af en kompliceret kamera-teknologi kortlagt alle 61 tatoveringer på den gamle mumie og inddelt dem i forskellige grupper, som det ses på illustrationen. Tatoveringerne er mellem 0,7 og 4 centimeter. (Foto: Marco Samadeli)

LÆS OGSÅ: 2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Linsen bruges normalt til at fotografere kunstmalerier for at afsløre, om kunstneren har malet oven på et tidligere lag maling. 

Ved at fotografere Ötzis krop fra forskellige vinkler og positioner, har forskerne fundet frem til, hvad der siden 1991 har gemt sig under den krympede hud. I alt er det blevet til 61 tatoveringer fordelt på kroppen i længder, der varierer fra 0,7-4 centimeter.

På illustrationen kan du se, hvordan tatoveringerne er inddelt i forskellige grupper alt efter placeringen på Ötzis krop.

 

Muligvis en behandling for smerte

Der hersker stadig en del tvivl om, hvorfor man tatoverede sig for 5.300 år siden, men forskere foreslår, at tatoveringerne kan have været forbundet med en tro på, at de kunne behandle smerte. Formodningen er opstået ud fra en observation af Ötzis tatoveringers placering på kroppen. 

»Mange tror, at det var en form for behandling, fordi mange af tatoveringerne er placeret i områder på kroppen, hvor han givetvis led af smerte,« forklarer Albert Zink til LiveScience.

Dog er der ingen tvivl om, at tatoveringerne er ægte. Metoden, de blev lavet med, er bare noget anderledes end den, vi kender i dag.

»Vi ved, at det er virkelige tatoveringer. De gjorde indsnit i huden, og så tilførte de trækul blandet med nogle urter,« forklarer Albert Zink.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.