6. december: Verdens første lydoptagelse
JULEKALENDER Knitrende stemmer fra fortiden synger og fortæller remser på verdens første lydoptagelser.

Det var på en fonograf som denne, at verdens første lydoptagelse blev til. (Foto:James Steidl)

Det var på en fonograf som denne, at verdens første lydoptagelse blev til. (Foto:James Steidl)

Den 6. december 1877 demonstrerede den amerikanske opfinder Thomas Edison for første gang en lydoptagelse på sin nyopfundne fonograf.

Han indtalte et stykke af børneremsen "Mary had a little lamb" og afspillede den derefter for sine overraskede kollegaer på et laboratorium i Menlo Park, USA.

Fonografen var forløber til grammofonen, og virkede med samme princip.

En nål omsætter lydens svingninger til en rille, som dog ikke var på en flad plade, men i stedet en foliebelagt valse. Den foliebelagte valse kunne gemmes og optagelserne spilles igen og igen. Fonografen blev drevet med håndsving.

I 2008 fandt man en grafisk fremstilling af endnu ældre lydoptagelse i Frankrig.

Grafen er lavet i 1860 på en såkaldt fonautograf, opfundet af franskmanden Édouard-Léon Scott de Martinville. Formålet med denne maskine var at optage et billede af lyden - at lave en slags visualisering- men ikke at optage eller afspille lyden.

I 2008 fik amerikanske forskere lyd ud af de 'lydgrafer'. som maskinen havde tegnet.

Ti sekunders knitrende lyd af en kvinde, der synger visen Au clair de la lune (på dansk kendt som 'Pjerrot skrev til månen') gik verden rundt.

Videnskab.dk's julekalender

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.