5 ting, du skal vide om reformationens konsekvenser
Inden længe er det 500 år siden, at reformation vendte op og ned på samfundsopbygningen i store dele af Europa. Vi har samlet reformationens fem vigtigste konsekvenser for samfundet i dag.

Se med og bliv klogere på, hvilke konsekvenser reformationen har haft for dagens danske samfund. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

Se med og bliv klogere på, hvilke konsekvenser reformationen har haft for dagens danske samfund. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

Reformation 

Læs mere om om reformationen på Videnskab.dk’s tema-site 'Reformationen'.

Her finder du et stort og bredt udvalg af artikler om reformationen, Martin Luther og den evangelisk-lutherske kirke. 

Det er næsten 500 år siden, at Martin Luther bankede sine 95 afladsteser op på kirkens porte i den tyske by Wittenberg og startede den reformation, der endte med at rive den romerske kirke fra hinanden.

Men selvom det er 500 år siden, reformationen fandt sted, kan mange af dens konsekvenser stadig ses tydeligt i dagens samfund.

Det er blandt andet en konsekvens af reformationen, at det er den danske stat og ikke kirken, som laver ægteskabslovgivningen og sørger for familieret.

Reformationen trækker tråde

Også velfærdsstaten kan man se som en konsekvens af reformationen. Martin Luther mente nemlig, at det var et fælles ansvar at tage sig af byens fattige og svage. 

Det fortæller Bo Kristian Holm, der er lektor i Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet. Forskerzonen har allieret sig med ham for at få svar på, hvilke spor vi stadig kan finde i Danmark efter den reformation, som fandt sted for snart 500 år siden.

I videoen ovenfor kan du høre ham fortælle meget mere om, hvilke konsekvenser den lutherske reformation har haft på det liv, vi lever i dag.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Her kan du både blive klogere på, hvordan reformationen har været med til at forme det danske retsvæsen og til at skabe den høje grad af tillid, som er i det danske samfund i dag. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk