5 ting, du skal vide om reformationens konsekvenser
Inden længe er det 500 år siden, at reformation vendte op og ned på samfundsopbygningen i store dele af Europa. Vi har samlet reformationens fem vigtigste konsekvenser for samfundet i dag.

Se med og bliv klogere på, hvilke konsekvenser reformationen har haft for dagens danske samfund. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

Se med og bliv klogere på, hvilke konsekvenser reformationen har haft for dagens danske samfund. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

Reformation 

Læs mere om om reformationen på Videnskab.dk’s tema-site 'Reformationen'.

Her finder du et stort og bredt udvalg af artikler om reformationen, Martin Luther og den evangelisk-lutherske kirke. 

Det er næsten 500 år siden, at Martin Luther bankede sine 95 afladsteser op på kirkens porte i den tyske by Wittenberg og startede den reformation, der endte med at rive den romerske kirke fra hinanden.

Men selvom det er 500 år siden, reformationen fandt sted, kan mange af dens konsekvenser stadig ses tydeligt i dagens samfund.

Det er blandt andet en konsekvens af reformationen, at det er den danske stat og ikke kirken, som laver ægteskabslovgivningen og sørger for familieret.

Reformationen trækker tråde

Også velfærdsstaten kan man se som en konsekvens af reformationen. Martin Luther mente nemlig, at det var et fælles ansvar at tage sig af byens fattige og svage. 

Det fortæller Bo Kristian Holm, der er lektor i Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet. Forskerzonen har allieret sig med ham for at få svar på, hvilke spor vi stadig kan finde i Danmark efter den reformation, som fandt sted for snart 500 år siden.

I videoen ovenfor kan du høre ham fortælle meget mere om, hvilke konsekvenser den lutherske reformation har haft på det liv, vi lever i dag.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Her kan du både blive klogere på, hvordan reformationen har været med til at forme det danske retsvæsen og til at skabe den høje grad af tillid, som er i det danske samfund i dag. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: