5 ting, du skal vide om Murens fald
Historiker Karl Christian Lammers giver dig fem hurtige om Berlinmurens fald for 30 år siden.

Hvad var det nu lige, der førte til Murens fald? Se med her, når Karl Christian Lammers fortæller om fem ting du skal vide om Murens fald. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Hvad var det nu lige, der førte til Murens fald? Se med her, når Karl Christian Lammers fortæller om fem ting du skal vide om Murens fald. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Glasnost, Perestrojka, Bresjnev-doktrinen, Warszawapagten… Har du også svært ved at finde rundt i de historiske fakta omkring Berlinmurens fald 9. november 1989?

Frygt ej: Historiker og lektor emeritus Karl Christian Lammers forklarer i denne video fem ting, du skal vide, hvis du vil forstå baggrunden for nedrivningen af den 45 km. lange mur, som delte Berlin i to, og som er blevet symbolet på afslutningen af Den Kolde Krig. 

Serie: 5 ting, du skal vide om...

I serien allierer Forskerzonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.

Her kan du se med, når forskere fortæller om de allervigtigste fakta, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning. 

Se tidligere afsnit i serien her.

Gorbatjovs reformer var de første skridt

En del af årsagen til genforeningen kan findes i den linje, som den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov lagde. Han ønskede nemlig at reformere forholdet mellem Sovjetunionen og de andre lande i Warszawapagten.  

»Derfor bryder han i begyndelsen af januar 1989 med det, man har kaldt Bresjnev-doktrinen, dvs. Sovjetunionens selvbestaltede ret til at gribe ind i de øvrige stater i østblokken, hvis socialismen var truet,« fortæller Karl Christian Lammers.

Resten er, som man siger, historie.  

Se videoen og lær blandt andet om, hvordan crooneren Frank Sinatra lagde navn til en politisk doktrin, og hvordan muren faktisk faldt 'ved et uheld'.

LÆS OGSÅ: Den Kolde Krigs lange skygge

LÆS OGSÅ: Drømmen om et grænseløst Europa skubbet i baggrunden: Grænserne er vendt tilbage

LÆS OGSÅ: 'De andres liv' – en historie om overvågning i 80’ernes DDR, der trækker tråde til nutiden

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.