5 ting, du skal vide om Murens fald
Historiker Karl Christian Lammers giver dig fem hurtige om Berlinmurens fald for 30 år siden.

Hvad var det nu lige, der førte til Murens fald? Se med her, når Karl Christian Lammers fortæller om fem ting du skal vide om Murens fald. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Hvad var det nu lige, der førte til Murens fald? Se med her, når Karl Christian Lammers fortæller om fem ting du skal vide om Murens fald. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Glasnost, Perestrojka, Bresjnev-doktrinen, Warszawapagten… Har du også svært ved at finde rundt i de historiske fakta omkring Berlinmurens fald 9. november 1989?

Frygt ej: Historiker og lektor emeritus Karl Christian Lammers forklarer i denne video fem ting, du skal vide, hvis du vil forstå baggrunden for nedrivningen af den 45 km. lange mur, som delte Berlin i to, og som er blevet symbolet på afslutningen af Den Kolde Krig. 

Serie: 5 ting, du skal vide om...

I serien allierer Forskerzonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.

Her kan du se med, når forskere fortæller om de allervigtigste fakta, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning. 

Se tidligere afsnit i serien her.

Gorbatjovs reformer var de første skridt

En del af årsagen til genforeningen kan findes i den linje, som den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov lagde. Han ønskede nemlig at reformere forholdet mellem Sovjetunionen og de andre lande i Warszawapagten.  

»Derfor bryder han i begyndelsen af januar 1989 med det, man har kaldt Bresjnev-doktrinen, dvs. Sovjetunionens selvbestaltede ret til at gribe ind i de øvrige stater i østblokken, hvis socialismen var truet,« fortæller Karl Christian Lammers.

Resten er, som man siger, historie.  

Se videoen og lær blandt andet om, hvordan crooneren Frank Sinatra lagde navn til en politisk doktrin, og hvordan muren faktisk faldt 'ved et uheld'.

LÆS OGSÅ: Den Kolde Krigs lange skygge

LÆS OGSÅ: Drømmen om et grænseløst Europa skubbet i baggrunden: Grænserne er vendt tilbage

LÆS OGSÅ: 'De andres liv' – en historie om overvågning i 80’ernes DDR, der trækker tråde til nutiden

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk