5 ting, du skal vide om Martin Luther
Det er snart 500 år siden, Martin Luther grundlagde den protestantiske kristendom. Men hvad var det egentlig, han ville, da han gik imod den romerske kirke? Vi har samlet de fem vigtigste ting, der er at vide om Martin Luther.

Se med og bliv klogere på, hvem Martin Luther var, og hvorfor han brød med den romerske Kirke. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

Se med og bliv klogere på, hvem Martin Luther var, og hvorfor han brød med den romerske Kirke. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

De fleste ved, at det var den tyske munk Martin Luther, som bankede 95 teser mod afladshandel op på kirkedøren i Wittenberg og dermed satte gang i en reformation, der i sidste ende splittede den romerske kirke i flere dele. 

Reformation 

Læs mere om om reformationen på Videnskab.dk’s tema-site 'Reformationen'.

Her finder du et stort og bredt udvalg af artikler om reformationen, Martin Luther og den evangelisk-lutherske kirke. 

Men vidste du, at Martin Luther mente, man ikke kunne gøre sig fortjent til at komme i himlen? At han gik ind for begreber som demokrati og lighed, samtidig med at han prædikede lydighed over for fyrsterne? Eller at han giftede sig med en bortløben nonne? 

Dét og meget mere kan du blive klogere på i videoen ovenfor, hvor Forskerzonen har allieret sig med Bo Kristian Holm, der er lektor i Systematiseret Teologi ved Aarhus Universitet. 

Her kan du på lidt over tre minutter blive klogere på de fem vigtigste ting, han mener, man skal vide om reformatoren Martin Luther.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.