5 ting, du skal vide om Ludvig Holberg
Ludvig Holberg er i mange skoler en fast del af pensum. Men det betyder ikke, at vi alle kan huske, præcis hvem han var, og hvad han skrev. Derfor kommer ForskerZonen til undsætning og fortæller dig de vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg.

Se med, når Peter Zeeberg fortæller de fem vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Mange er på et tidspunkt i skoletiden stødt på navnet Ludvig Holberg. Forfatteren, som blandt andet har skrevet komedierne Erasmus Montanus og Jeppe på bjerget. Forfatteren, som til tider bliver kaldt 'den danske litteraturs fader'.

Men der er meget mere at vide om Ludvig Holberg, end at han har skrevet et par komedier, og at hans statue sidder foran Det kongelige Teaters gamle scene sammen med Adam Oehlenschläger. 

5 ting, du skal vide om...

I serien '5 ting, du skal vide om' allierer ForskerZonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.

Her kan du se med, når forskere fortæller de vigtigeste ting, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning. 

I denne udgave fortæller forsker Peter Zeeberg om de 5 vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg. 

ForskerZonen har derfor allieret sig med Peter Zeeberg, som er ledende redaktør på Ludvig Holbergs Skrifter, et udgivelsesprojekt under Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

I videoen ovenover fortæller han 5 vigtige ting, du skal vide om Ludvig Holberg, så du altid kan være med, hvis samtalen skulle falde på ham.

Sund fornuft og kloge kvinder

Ludvig Holberg var meget mere end en komedieskribent. Han så sig selv som historiker og akademiker og skrev både digte, romaner og historiske værker.  

Det centrale i Ludvig Holbergs tankegang var, at man skulle tænke selv og bruge sin sunde fornuft. Det kommer især til udtryk i komedien Erasmus Montanus, hvor han skildrer mødet mellem den forstokkede akademiker og den fornuftige bonde, fortæller i Peter Zeeberg i videoen.

I videoen kan du også høre, hvordan Ludvig Holberg mente, at kvinder naturligvis var lige så kloge som mænd. Noget, som ikke var den almene holdning på det tidspunkt.

Ludvig holberg bestil en forsker Peter Zeeberg

Bestil en Forsker, og bliv meget klogere på Ludvig Holberg - det er helt gratis! (Foto: Wikimedia Commons)

Skulle du have lyst til at læse eller genlæse nogle af Ludvig Holbergs værker, er de alle digitaliset og kan læses på Ludvig Holbergs Skrifters hjemmeside.

Bestil et foredrag om Ludvig Holberg

Har du lyst til at vide endnu mere om Ludvig Holberg, kan du, i forbindelse med Forskningens Døgn 2017, bestille et foredrag om Holberg.

Peter Zeeberg stiller sin viden til rådighed med et foredrag om Holbergs Niels Klims underjordiske rejse. Du kan finde foredraget i foredragskataloget på Forskningens Døgns hjemmeside.

Foredraget er en del af Bestil en Forsker, der giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker under Forskningens Døgn. 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud