5 ting, du skal vide om Ludvig Holberg
Ludvig Holberg er i mange skoler en fast del af pensum. Men det betyder ikke, at vi alle kan huske, præcis hvem han var, og hvad han skrev. Derfor kommer ForskerZonen til undsætning og fortæller dig de vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg.

Se med, når Peter Zeeberg fortæller de fem vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Se med, når Peter Zeeberg fortæller de fem vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg. (Video: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Mange er på et tidspunkt i skoletiden stødt på navnet Ludvig Holberg. Forfatteren, som blandt andet har skrevet komedierne Erasmus Montanus og Jeppe på bjerget. Forfatteren, som til tider bliver kaldt 'den danske litteraturs fader'.

Men der er meget mere at vide om Ludvig Holberg, end at han har skrevet et par komedier, og at hans statue sidder foran Det kongelige Teaters gamle scene sammen med Adam Oehlenschläger. 

5 ting, du skal vide om...

I serien '5 ting, du skal vide om' allierer ForskerZonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.

Her kan du se med, når forskere fortæller de vigtigeste ting, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning. 

I denne udgave fortæller forsker Peter Zeeberg om de 5 vigtigste ting, du skal vide om Ludvig Holberg. 

ForskerZonen har derfor allieret sig med Peter Zeeberg, som er ledende redaktør på Ludvig Holbergs Skrifter, et udgivelsesprojekt under Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

I videoen ovenover fortæller han 5 vigtige ting, du skal vide om Ludvig Holberg, så du altid kan være med, hvis samtalen skulle falde på ham.

Sund fornuft og kloge kvinder

Ludvig Holberg var meget mere end en komedieskribent. Han så sig selv som historiker og akademiker og skrev både digte, romaner og historiske værker.  

Det centrale i Ludvig Holbergs tankegang var, at man skulle tænke selv og bruge sin sunde fornuft. Det kommer især til udtryk i komedien Erasmus Montanus, hvor han skildrer mødet mellem den forstokkede akademiker og den fornuftige bonde, fortæller i Peter Zeeberg i videoen.

I videoen kan du også høre, hvordan Ludvig Holberg mente, at kvinder naturligvis var lige så kloge som mænd. Noget, som ikke var den almene holdning på det tidspunkt.

Ludvig holberg bestil en forsker Peter Zeeberg

Bestil en Forsker, og bliv meget klogere på Ludvig Holberg - det er helt gratis! (Foto: Wikimedia Commons)

Skulle du have lyst til at læse eller genlæse nogle af Ludvig Holbergs værker, er de alle digitaliset og kan læses på Ludvig Holbergs Skrifters hjemmeside.

Bestil et foredrag om Ludvig Holberg

Har du lyst til at vide endnu mere om Ludvig Holberg, kan du, i forbindelse med Forskningens Døgn 2018, bestille et foredrag med Peter Zeeberg.  Du kan finde foredraget i foredragskataloget på Forskningens Døgns hjemmeside, når kataloget åbner i slutningen af februar.

Foredraget er en del af Bestil en Forsker, der giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker under Forskningens Døgn. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk