5 grunde: Derfor er videomøder så anstrengende
Hyggesnakken ryger, og i stedet skal vi arbejde hårdere for at forstå ord og intention, når møderne bliver digitale, skriver forskerpar. Til tider er en telefonsamtale faktisk bedre.
virtuelle møder Zoom arbejdsplads kontakt kreativitet social angst tankevirksomhed empati psykologi afstand nonverbal kommunikation forståelse signaler trættende anstrengende arbejdshukommelse korttidshukommelse følelser online kolleger

Manglen på nonverbale signaler betyder, at vi føler, at vi bør gøre en større følelsesmæssig indsats, og den intense fokus på ordvalg og vedvarende øjenkontakt er anstrengende og trættende. (Foto: Shutterstock)

Manglen på nonverbale signaler betyder, at vi føler, at vi bør gøre en større følelsesmæssig indsats, og den intense fokus på ordvalg og vedvarende øjenkontakt er anstrengende og trættende. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

I løbet af coronakrisen har rigtig mange af os tilbragt rigtig meget tid foran computerskærmen i diverse virtuelle møder.

Og rigtig mange af os er blevet overraskede over, hvilken effekt det har haft.

De fleste af os har nok ikke fundet det videre stimulerende at stirre på alle de forskellige ansigter i længere tid.

Og det er endda før, vi taler om at gøre noget ved vores makeup, den skæve 'lockdown-frisure' (siger COVID-19-bundesligahår dig noget?) eller endda skifte til andet end lige pyjamas.

Hvorfor er de virtuelle møder så meget mere anstrengende end at sidde ansigt til ansigt med andre?

Møder er vigtige ritualer på arbejdspladsen

Uden de nonverbale signaler føler vi, at vi bør gøre en større følelsesmæssig indsats, og det intense fokus på ordvalg og vedvarende øjenkontakt er anstrengende og trættende.

Fysiske møder handler ikke kun om udveksling af viden; de er vigtige ritualer på arbejdspladsen. Ritualer er betryggende. De får os til at slappe af og er afgørende for at opbygge og opretholde kontakt og relation.

Fysiske møder, hvor vi mødes ansigt til ansigt, er også vigtige for formidlingen af synspunkter, holdninger og følelser blandt forretningsforbindelser og kolleger.

Følelser går forud for adfærd

Vores følelser går forud for vores adfærd og påvirker ledelsemæssige beslutningsprocesser.

Følsomme emner, som kræver, at vi fornemmer intentioner og udviser empati, bliver ofte bragt på bane.

Hvorfor er Zoom-møderne anderledes?

Vores hjerne kan kun gøre et vist antal ting bevidst på samme tid, fordi vores arbejdshukommelse (også kaldet korttidshukommelse) er begrænset.

Vi kan til gengæld ubevidst bearbejde en langt større informationsmængde, som vi gør i forbindelse med kropssproget. Online-møderne lægger kognitivt pres på os, fordi de kræver en masse af vores bevidste kapacitet.

Årsag nummer 1: Vi går glip af en masse nonverbal kommunikation

Vi giver i stor udstrækning udtryk for vores følelser og holdninger gennem nonverbale signaler som ansigtsudtryk, gestikuleren, kropsholdning, tonefald og stemmeleje samt afstanden mellem kommunikatørerne.

I et fysisk møde bearbejder vi i stor udstrækning disse signaler automatisk, mens vi lytter til, hvad der bliver sagt.

Men når mødet foregår online, skal vi arbejde hårdere på at bearbejde de nonverbale signaler, og det kræver meget energi at være opmærksom på dem.

Trættende at skulle forlade sig på verbale informationer

Vores tankevirksomhed er sammen, men det føler vores krop ikke. Denne dissonans, som er årsag til en række modstridende følelser, er trættende og anstrengende.

I løbet af et fysisk møde støtter vi os i høj grad til nonverbale signaler, når vi skal træffe følelsesmæssige afgørelser - for eksempel hvis vi skal vurdere, om en udtalelse er troværdig.

Vi lægger automatisk mærke til, om en person sidder uroligt eller virker nervøs. Det er trættende at skulle forlade sig på verbale informationer, når vi skal at udlede følelser.

virtuelle møder Zoom arbejdsplads kontakt kreativitet social angst tankevirksomhed empati psykologi afstand nonverbal kommunikation forståelse signaler trættende anstrengende arbejdshukommelse korttidshukommelse følelser online kolleger

Tavshed og pauser i løbet af en samtale er vigtige. Det skaber en naturlige rytme. Men i et virtuelt møde kan tavsheden gøre os urolige. (Foto: Shutterstock)

Årsag nummer 2: Hvad hvis nu ungerne kommer løbende?

Vi kan også være bange for, at vores hjemmearbejdsplads sætter os i et dårligt lys blandt vores kolleger. Hvad hvis nu vores virtuelle Zoom-baggrundsbillede pludselig slår fejl, og alle kan se alt det skrammel og rod i stuen, vi ellers har store planer om at få bugt med? 

Der er nok ikke mange, der misunder programvært og modeguru Trinny Woodall, der var midt i en livestream, da hendes partner vandrede nøgen gennem badeværelset.

Årsag nummer 3: Ingen hyggesnak ved kaffemaskinen

På arbejdspladsen møder vi tit andre, når vi er på vej til et møde. Vi kommer ajour med forskellige ting og når lige at vende verdenssituationen, inden mødet starter.

Vi henter måske lige en kop kaffe, og bare det at flytte til et andet lokale er motiverende. Men derhjemme sidder vi måske med en opgave, og så skal vi til Zoom-møde uden et afbræk eller en pause.

Vi ved desuden, at det fremmer kreativiteten at gå, hvilket understreger vigtigheden af diskussionerne på vej til og fra et møde, bevægelse i løbet af mødet samt de nu populære stående møder. Men vi kan jo ikke rigtig bevæge os rundt i løbet af et Zoom-møde.

Hvor, vi mødes, har også betydning. Vores fysiske omgivelser kan være et kognitivt 'stillads'; vi tillægger mødelokalerne en vis  betydning og ændrer subtilt vores adfærd.

Det kan forankre vigtige aspekter som kreativitet og problemløsning.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Årsag nummer 4: Det er stressende at se sit eget ansigt

Større vægt på ansigtsudtryk og det, at vi kan se os selv, kan også være stressfaktorer.

Når vi ser vores egne negative ansigtsudtryk (som vrede og væmmelse), kan det føre til følelser, der er mere intense, end hvis vi ser andres tilsvarende negative ansigtsudtryk.

Årsag nummer 5: Hører du efter, eller er skærmen frosset?

Tavshed og pauser i løbet af en samtale er vigtige. Det skaber en naturlig rytme.

Men i et virtuelt møde kan tavshed gøre os urolige.

Selv en forsinkelse på 1,2 sekunder i responstiden kan være årsag til, at vi opfatter personen, der taler, som mindre venlig eller fokuseret.

Yderligere frustrationsfaktorer der kan medvirke til, at mødet flyder mindre let og elegant:

  • Når andre tænder og slukker for deres mikrofon
  • Når forbindelsen lagger (eller 'hakker'), så samtalen ikke flyder i den hastighed, den burde 
  • Baggrundsstøj

Ikke kun jammer og elendighed

Personer med social angst kan have en mere positiv oplevelse af de virtuelle møder. Hvis man frygter fysiske møder, er det et kærkomment pusterum.

Og selvom de virtuelle møders større fokus på verbal information kan være mentalt mere krævende, kan det potentielt også have positive bivirkninger ved at mindske bias som følge af sociale og følelsesmæssige signaler.

For eksempel er visse fysiske signaler koblet til social dominans, som eksempelvis højde. 

Disse faktorer er mindre åbenlyse ved virtuelle møder, så det kan muligvis føre til, at man lægger større vægt på selve argumentationen.

Hvordan gør vi de virtuelle møder mindre trættende?

Mange forudsigelser lyder, at vi kommer til at arbejde på en helt ny måde fremover, og det lader til, at Zoom er her for at blive.

En række tiltag kan mindske de negative effekter ved de virtuelle videomøder.

  • Først og fremmest skal vi overveje, om mødet overhovedet er nødvendigt. I visse tilfælde kan en fælles platform, hvor man kan dele filer og dokumenter, mindske behovet for møder
  • Vi kan begrænse det daglige antal Zoom-møder og i stedet sende beskeder eller emails
  • Til tider er det bedre at tale i telefonen; her skal vi kun koncentrere os om én stemme, og vi kan bevæge os rundt, mens vi taler, hvilket er godt for tankevirksomheden.

Libby Sander og Oliver Bauman hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk