400 studier frygtes indblandet i uetisk brug af organer fra kinesiske straffefanger

Annonce:

En række forskere bag nyt omfattende studie har krævet tilbagetrækning af ​​mere end 400 videnskabelige artikler, der omhandler organtransplantation.

Forskerne frygter, at organerne blev indsamlet og anvendt uetisk, da de tilhørte kinesiske straffefanger.

Det skriver The Guardian.

Undersøgelsen, der er ledet af australske forskere, afslører massefejl i engelsksprogede medicinske tidsskrifter, da de ikke har overholdt internationale etiske standarder, som skal sikre, at organdonorer giver samtykke til transplantation.

De tidsskrifter, forskere og klinikere, der har anvendt forskningen, er alle er involveret i »barbariske« metoder til organindkøb, siger en af forskerne bag studiet.

»Der er ikke noget stort pres fra forskningsledere, i forhold til at Kina bør være mere transparente (i rapporteringen af organdonation, red.),« siger professor i klinisk etik Wendy Rogers, forsker på Macquarie University, Sydney, til The Guardian.

»Det lader til, at alle siger: ‘Det er ikke vores ansvar’. Verdens tien om denne barbariske hændelse bør stoppe,« tilføjer Wendy Rogers.

Annonce:

Forskerholdet har undersøgt 445 forskningsartikler, der er publiceret i engelsksprogede tidsskrifter, og som har rapporteret om kinesiske organmodtagere mellem januar 2000 og april 2017.

Studierne omhandler tilsammen 85.477 transplantationer, men 99 procent af undersøgelserne undlod at rapportere, hvorvidt organdonorer havde givet tilladelse til transplantation.

De 19 undersøgelser, som påstod, at organer fra henrettede fanger ikke blev brugt, fandt sted før 2010, hvor der ikke var et frivilligt donorprogram i Kina.

I 2015 lovede Kina at stoppe brugen af organer fra henrettede fanger, men der er ikke blevet vedtaget nogen ny lov eller regulering, der forbyder det i praksis.

LÆS OGSÅ: Tænk over dette, før du støtter, at alle over 18 år automatisk registreres som organdonorer

Det nye studie konkluderer, at man har undladt at gennemføre etiske standarder, der forbyder offentliggørelse af forskning, hvori der indgår materiale fra henrettede fanger.

Og som følge heraf findes der i dag en stor mængde studier, der er publiceret på et uetisk grundlag, og det rejser ifølge forskerne spørgsmålet, hvor stort et omfang der bruger og drager fordel af resultaterne af denne forskning, skriver The Guardian.

Annonce:

»Vi opfordrer til øjeblikkelig tilbagetrækning af alle papirer, der rapporterer forskning baseret på brug af organer fra henrettede fanger og et internationalt topmøde til udvikling af fremtidig politik til håndtering af kinesisk transplantationsforskning,« skriver forskerne i studiet.

Den nye undersøgelse blev offentliggjort onsdag i det medicinske tidsskrift BMJ Open

LÆS OGSÅ: Forsker: Derfor er automatisk organdonation en god idé

LÆS OGSÅ: Nyt skridt mod dyrkning af menneskeorganer: Grise får kunstige lunger

Vickie Westen

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts