4 grunde til at lære nye sprog
Amerikansk stjernelingvist forklarer her, hvorfor det er vigtigt (og nemt) at lære et nyt sprog i en verden, hvor vi får færre sprog i fremtiden.

John McWhorter skriver for et hav af amerikanske medier herunder Time, The Wall Street Journal, The Atlantic, The New York Times, The Washington Post og mange flere. I denne TED Talk fra 2016 giver han fire gode grunde til at lære et nyt sprog. (Video: TED Talk)

John McWhorter skriver for et hav af amerikanske medier herunder Time, The Wall Street Journal, The Atlantic, The New York Times, The Washington Post og mange flere. I denne TED Talk fra 2016 giver han fire gode grunde til at lære et nyt sprog. (Video: TED Talk)

Engelsk er overalt.

Det er internettets sprog, finansverdenens sprog, flytrafikkens sprog, populærmusikkens, diplomatiets og så videre, fortæller den amerikanske lingvist, forsker og professor i engelsk og litteratur ved Columbia University John McWhorter i denne TED Talk.

»Mandarin-kinesisk snakkes af flere folk, men der er flere kinesere som lærer engelsk end engelsktalende, som lærer kinesisk. Det sidste, jeg hørte, var, at der i dag er 24 universiteter i Kina, hvor al undervisning foregår på engelsk. Engelsk tager over,« fortæller han.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen bag er nonprofit.

Verdens sprog har kurs mod en ensretning, og John McWhorter har tidligere advaret mod, at vi i slutningen af dette århundrede vil gå fra 6.000 talte sprog til nogle hundreder.

Så hvorfor overhovedet lære andre sprog end engelsk? Spørger den amerikanske stjernelingvist ...

Fire gode grunde

… retorisk vel at mærke, for John McWhorter argumenterer selv for, at det er vigtigt at lære nye sprog, på trods af at vi har kurs mod en sproglig ensretning.

I videoen underbygger han dette ved at opstille fire gode grunde til at lære et nyt sprog:

  1. Et nyt sprog er koden til at forstå andre mennesker og kulturer. Hvis du vil tilegne dig en kultur må det gå gennem sproget
  2. Flersprogethed er sundt. Forskning peger på, at der er mindre risiko for demens, og at man bliver en bedre multitasker, hvis man lærer flere sprog.
  3. Det er sjovt at lære nye sprog. Meget sjovere end man tror, siger han.

»At lære at placere ordene i en anden rækkefølge (når man lærer et nyt sprog, red.) er som at køre i den anden side af vejen, når du besøger et andet land, eller følelsen når du putter troldenødder rundt om øjnene, og det kilder. Det er, hvad et nyt sprog kan gøre ved dig,« fortæller han.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Lettere end nogensinde før

Og, tilføjer John McWhorter som den fjerde grund, det er lettere end nogensinde før takket være internettet og ny teknologi.  

»I dag kan du lægge dig ned på stuegulvet, drikke bourbon, og lære dig selv lige det sprog, som du vil,« forklarer han.

John McWhorter anbefaler blandt andet Rosetta Stone og Glossika som to let tilgængelige læringsværktøjer til at lære et nyt sprog på nettet.

Test

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk