33.300 år gammelt kranie undersøgt: Kan være et af de første beviser på vold
Kilde: 
08 juli 2019

Bang! Og bang!

To slag i hovedet. Det kan være forklaringen på de to brud i et 33.000 år gammelt kranie, og dermed kan man have fundet nogle af de tidligste beviser på vold, skriver DR.

Det gamle kranie blev fundet i Ciovlovina-grotten i Rumænien i 1941, og der har siden været flere bud på, hvordan det kan have fået sine to brud. 

En teori har gået på, at grotten er kollapset, og det har slået fortidsmennesket ihjel. En anden går på, at de to brud er opstået under Anden Verdenskrig. 

Men nu har forskere undersøgt kraniet i en hidtil uset detaljegrad gennem CT-scanninger og 3D-modeller.

Det har blandt andet givet dem mulighed for at genskabe flere modeller af kraniet og derigennem at udføre forskellige slag på det. 

Undersøgelserne viser, at fortidsmanden har stået ansigt til ansigt med sin voldsmand.

LÆS OGSÅ: Kranie-teknologi identificerer opløste lig

Niels Lynnerup, der er professor i retsantropologi på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, som ikke har deltaget i studiet, fortæller til DR, at forskernes arbejde stemmer godt overens med »hypotesen om, at de to brud kommer af vold med en stump genstand mod kraniet«.

»Hvis man mener, at de to brud kommer af slag med en stump genstand, så betyder det også, at det her er blandt de første tilfælde, hvor vi mener at kunne se, at der har været vold mellem mennesker,« siger han desuden til DR.

Det kan betyde, at vi har et af de første bevarede eksempler på mennesker, der er voldelige overfor hinanden.

Niels Lynnerup understreger dog også, at vi aldrig med sikkerhed kan sige, at kraniebruddene er dødsårsagen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE. 

LÆS OGSÅ: Trawler fisker Neandertal-kranie op af Nordsøen

LÆS OGSÅ: Døv neandertaler overlevede måske på sociale ydelser

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.