3,2,1... Vent. 2016 bliver et sekund længere
29 december 2016

10, 9, 8, 7.... råber vi allesammen i kor, når nedtællingen til det nye år går i gang. Men faktisk burde vi tilføje et ekstra sekund, før vi springer ned fra sofaen. Den 31. december tilføjes nemlig et ekstra sekund til vores tid.

Det skriver blandt andre The Washington Post, ligesom vi selv tidligere på året udførligt beskrev fænomenet i artiklen 'Din nytårsfest bliver et sekund længere i 2016'.

Det sker på grund af den bremsende effekt, som tidevandet har på Jorden. Faktisk sænkes Jordens fart med 2 millisekunder per dag per århundrede. Og det betyder, at Jordens rotation bliver langsommere end vores ure.

Derfor er vi nødt til at tilføje et ekstra sekund cirka hver 500. dag, sådan at Jordens rotation og vores tidsregning bliver tilpasset hinanden.

Og dette ekstra sekund bliver altså lagt til vores nedtælling nytårsaften – sådan at det sidste klokkeslag inden 2017 kommer til at hedde 23.59.60.

1972 var året, hvor det første ekstra sekund blev tilføjet. Siden da er 26 ekstra sekunder blevet tilføjet.

amo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.