2.300 år gammelt skjold af bark rykker ved forestillingen om våben fra jernalderen
Skjold vikingetiden

Skjoldet er det eneste eksemplar af sin art, der er fundet i Europa. (Foto: University of Leicester)

Skjoldet er det eneste eksemplar af sin art, der er fundet i Europa. (Foto: University of Leicester)

Kilde: 
27 maj 2019

Et 2.300 år gammelt skjold af bark er blevet fundet i Storbritannien, og det rykker grundlæggende ved den forestilling, eksperter har haft om våben fra jernalderen.

Skjoldet er fra mellem 395 og 250 fvt., og det er det eneste eksemplar af sin art, der er fundet i Europa, skriver The Guardian.

»Det er et absolut fænomenalt objekt. Et fund af stor international vigtighed og et af de mest vidunderlige, jeg er stødt på i min karriere,« fortæller Julia Farley, kurator ved den britiske- og europæiske jernaldersamling på the British Museum, ifølge The Guardian.

»Det er ret ofte guldfund, der løber med overskrifterne, men dette skjold af bark er meget mere sjældent,« tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Gravsted ved siden af Aldi ophøjes som Englands svar på Tutankhamons grav

Skjoldet blev allerede fundet af arkæologer fra University of Leicester Archaeological Service i 2015. De fandt det tæt ved floden River Soar, der ligger i det centrale England.

Jernalderen er en periode, som er meget svær for os at genskabe visuelt.

Især organiske objekter fra Jernalderen overlever sjældent, men skjoldet har ligget begravet i et område, hvor jorden har været ekstrem vandholdig, forklarer den ledende arkæolog bag fundet, Matt Beamish fra University of Leicester, ifølge The Guardian.

Skjolde af bark fra den tid har ikke tidligere været kendt nord fra ækvator, og man har tidligere forestillet sig, at materialet har været for skrøbeligt at bruge i krig, forklarer Matt Beamish endvidere.

LÆS OGSÅ: Jern kan spore gammel våbenproduktion

Forsøg på at genskabe skjoldet i el og pil har vist sig, at det blot 3 millimeter tykke skjold har været hårdført nok til at blive brugt i kamp, selvom det har været meget let.

Skjoldet er lavet bark, der er blevet stivnet med lægter af træ. Det har en kant af hassel og en skjoldbule af pil.

»Det er en teknologi, der er gået tabt. Den er ikke set før, så vidt vi ved, men det har muligvis været en teknik, man har brugt i forskellige foretagender, når man har produceret ting af bark,« fortæller Matt Beamish til The Guardian.

Skjoldet er blevet doneret til the British Museum, og kurator Julia Farley fortæller, at hun håber på at udstille det næste år.

LÆS OGSÅ: Mystisk! 500 år gammelt skelet fundet med sjældne støvler på i London

LÆS OGSÅ: Vildt fund: 1.000 år gammel shamanpung indeholdt psykedeliske stoffer

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.