2.000 år gammelt skelet fundet på berømt skibsvrag
Et 2.000 år gammelt skelet er blevet fundet på et berømt skibsvrag ved den græske ø Antikythera. Det kan give forsker fra Statens Naturhistoriske Museum i København mulighed for at udføre den første DNA-analyse af et oldtidslig fra havet.
Antikythera skibsvrag skelet arkæologer dykkere

Dykkere undersøger knoglerne, som 31. august blev fundet på skibsvraget ved den græske ø Antikythera. (Foto: Brett Seymour, EUA/WHOI/ARGO)

Dykkere undersøger knoglerne, som 31. august blev fundet på skibsvraget ved den græske ø Antikythera. (Foto: Brett Seymour, EUA/WHOI/ARGO)

For 2.000 år siden sejlede et handelsskib lastet med luksusvarer fra Lilleasien mod Rom. Men ved den græske ø Antikythera ramte ulykken. Skibet sank, og besætningen druknede.

Men nu er et af de ulykkelige ofre dukket frem til overfladen igen. Arkæologer har nemlig fundet et menneskeskelet i det gamle skibsvrag, skriver Nature.com.

»Vi er begejstrede. Vi kender ikke til noget andet som dette her,« siger Brendan Foley, som er undervandsarkæolog ved Woods Hole Oceanographic Institution og en af lederne af udgravningen, til Nature.com.

Meget velbevarede knogler

Lig i dybet

Normalt bliver lig fra skibsvrag taget af strømmen eller spist af fisk, og derfor er fundet ganske sjældent.

Der er før fundet knoglerester i vraget, men ikke så velbevarede og så tæt på at være et helt skelet som det nyfundne.

Skelettet blev fundet den 31. august 2016.

Knoglerne er overraskende velbevarede og tæller et delvist kranium med tre tænder, to armknogler, adskillige ribben og to lårknogler, som alle ser ud til at stamme fra den samme person.

Personen har forskerne døbt Pamphilos, og han er med stor sandsynlighed en mand, som ved sin død var et sted mellem de sene teenageår og begyndelsen af 20’erne, skriver The Guardian.

»Vi tror, at han var fanget i skibet, da det sank, og han må være blevet begravet meget hurtigt, ellers ville knoglerne være forsvundet nu,« siger Brendan Foley til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Historiske skatte fundet ved den antikke verdens Titanic

Kan blive de første DNA-analyser på skibsvragsoffer

Skelettet giver arkæologerne mulighed for at lære mere om de folk, som var ombord på skibet fra det første århundrede før vor tidsregning.

Som hjælp til netop den opgave sendte arkæologerne bud efter dansk assistance.

Adjunkt Hannes Schroeder fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet er ekspert i oldtids-DNA-analyser, og han venter på nuværende tidspunkt på tilladelse fra de græske myndigheder til at kunne begynde flere analyser af knoglerne for at finde mere DNA. Det vil kunne fortælle om for eksempel hår, øjenfarve eller geografisk oprindelse på det 2000 år gamle lig.

LÆS OGSÅ: Athens ældste flådeanlæg fundet af dansk arkæolog

Lykkes det, er det første gang, den type analyse udføres på et antikt skibsvragsoffer.

»Dette er uudforsket farvand. Jeg har aldrig arbejdet med nedsunkede jordiske reste som disse før,« siger Hannes Schroeder til The Guardian.

»Vi ved ikke, om det virker, før vi prøver, men det er helt sikkert forsøget værd.«

Her kan du se, hvordan knoglerne er blevet fundet frem fra dybet (Video: Nature Video)

Vraget indeholdt berømt urværk

Brendan Foley og hans hold har i det græske skibsvrag på 50 meters dybde fundet blandt andet vinkrukker, glasgenstande, to bronzespir fra statuer, guldsmykker og krus, som blev brugt af mandskabet på skibet. 

Det 2.000 år gamle handelsskib blev fundet i 1900, og det var det første nogensinde til at blive undersøgt af arkæologer.

Det mest overraskende, der er fundet i vraget indtil nu, er et meget sofistikeret urværk, som modellerede Solen, Månen og planeternes bevægelser – døbt ’Antikythera-mekanismen’.

LÆS OGSÅ: Antik regnemaskine holdt styr på OL

Der er tidligere fundet knoglerester fra mindst fire individer på vraget, men disse har ikke været så velbevarede og omfangsrige som det, der blev fundet den 31. august.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.