Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

1864, året der rystede Danmark
Året er 1864. En milepæl i dansk historie, som de fleste kender til. Men hvilken betydning fik krigen umiddelbart efter det grumme nederlag og i det lange løb?

Nederlaget i 1864 er en af de mest skelsættende begivenheder i dansk historie og kulturforståelse.

Det var nemlig året, hvor kongeriget Danmark med ét slag reduceres til en småstat, og befolkningen måtte vinke farvel til en tredjedel af rigets areal, 40 procent af dets medborgere og 200.000 dansksindede, der med afståelsen af Slesvig herefter måtte leve under preussisk overherredømme.

En ordentlig lussing til den ellers stolte danske helstat, hvis betydning er svær at komme udenom ifølge mange historikere. 

I denne 20. minutter lange video redegør lektor Mogens R. Rasmussen fra Institut for historie, klutur og samfundsbeskrivelse på Syddnsk Universitet om optakten til krigen. Den både kort- og langsigtede konsekvenser analyseres ud fra tesen om, at krigen i 1864 repræsenterer et markant brud i dansk historie.

De dramatiske begivenheder belyses på en overskuelig måde samtidig med, at Mogens R. Rasmussen giver en fyldestgørende videnskabelig forklaring på den skelsættende danske beslutning om at opgive at orientere sig økonomisk, politisk og mentalt mod naboerne i syd for efter krigen i 1864 nu at rette blikket mod nye handelsmuligheder i vest. Få den spændende analyse i videoen her. God fornøjelse.


 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk