Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

1864, året der rystede Danmark
Året er 1864. En milepæl i dansk historie, som de fleste kender til. Men hvilken betydning fik krigen umiddelbart efter det grumme nederlag og i det lange løb?

Nederlaget i 1864 er en af de mest skelsættende begivenheder i dansk historie og kulturforståelse.

Det var nemlig året, hvor kongeriget Danmark med ét slag reduceres til en småstat, og befolkningen måtte vinke farvel til en tredjedel af rigets areal, 40 procent af dets medborgere og 200.000 dansksindede, der med afståelsen af Slesvig herefter måtte leve under preussisk overherredømme.

En ordentlig lussing til den ellers stolte danske helstat, hvis betydning er svær at komme udenom ifølge mange historikere. 

I denne 20. minutter lange video redegør lektor Mogens R. Rasmussen fra Institut for historie, klutur og samfundsbeskrivelse på Syddnsk Universitet om optakten til krigen. Den både kort- og langsigtede konsekvenser analyseres ud fra tesen om, at krigen i 1864 repræsenterer et markant brud i dansk historie.

De dramatiske begivenheder belyses på en overskuelig måde samtidig med, at Mogens R. Rasmussen giver en fyldestgørende videnskabelig forklaring på den skelsættende danske beslutning om at opgive at orientere sig økonomisk, politisk og mentalt mod naboerne i syd for efter krigen i 1864 nu at rette blikket mod nye handelsmuligheder i vest. Få den spændende analyse i videoen her. God fornøjelse.


 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.