10.000 år ældre end pyramiderne: Gammel boplads opdaget i Canada
Kilde: 
06 september 2017

Arkæologer har opdaget en forhistorisk boplads i den vestlige canadiske provins British Columbia.

På bopladsen har arkæologerne fundet en række genstande – blandt andet redskaber snittet af træ – og et arnested, som indeholdt afbrændte rester, der kunne kulstofdateres til at være 14.000 år gamle.

Det skriver det canadiske nyhedsmedie CBC.

Bopladsen har tilhørt Heiltsuk-nationen, som er blandt de oprindelige folk i Canada – og det nye fund underbygger nationens egen historie og skubber til vores antagelser om, hvordan mennesker oprindeligt kom til Amerika.

»Heiltsuks mundtlige historie ('oral history', red.) beretter om en landstrækning i det område, hvor udgravningen fandt sted. Det var et sted, som ikke frøs til under istiden, og som vores forfædre rejste til for at overleve,« siger William Housty, der er medlem af Heiltsuk-nationen, til CBC.

Ph.d.-studerende Alisha Gauvreau var med til at gøre fundet. Hun siger til CBC, at det nye fund udfordrer teorien om, at mennesker kom til Amerika ved at vandre over isen mellem det asiatiske kontinent og Alaska.

»Den alternative teori, som er underbygget af vores data og andre fund af stenredskaber og kulstofdatering, er, at de her folk været i stand til at rejse med båd. Vores udgravning viser også, at de har været ret gode til at jage havpattedyr,« siger Alisha Gauvreau til CBC.

Fundene fra udgravningen bliver præsenteret på konferencen for Society for American Archaeology, som afholdes i Vancouver i denne uge.

kjss

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.