10. klasse får ikke unge til at tage en ungdomsuddannelse
Kilde: 
27 maj 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Er du i tvivl om, hvad du vil efter 9. klasse?

Det er der rigtig mange, der er. Derfor har Danmark som noget helt unikt tilbuddet om, at man kan vælge 10. klasse, inden man beslutter sig.

Men 10. klasse virker faktisk ikke som springbræt til ungdomsuddannelserne.

Det viser en ny undersøgelse, lavet af Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA.

Det ekstra skoleår har ingen eller ligefrem en negativ effekt for de unge, skriver KORA i en pressemeddelelse.

Selvom 10. klasse skulle få flere unge til at vælge en ungdomsuddannelse, virker det ikke, eller får ligefrem de unge til at fravælge ungdomsuddannelsen.

»At vi finder negative effekter af et års længere forberedende uddannelse peger på, at tilbuddene til denne gruppe ikke rammer plet i forhold til målsætningen,« skriver seniorforsker Jane Greve og professor Jacob Nielsen Arendt i pressemeddelelsen.

KORA har undersøgt elever i kommunale 10. klasser.

Eleverne er blevet sammenlignet med elever, der har afsluttet folkeskolen efter 9. klasse, og færre eller samme antal valgte altså ungdomsuddannelser efter 10. klasse.

»Vores analyser viser, at de elever, som tager 10. klasse i et kommunalt tilbud, i højere grad kommer fra uddannelsesfremmede hjem og har et betydeligt lavere fagligt udgangspunkt end elever, der ikke tager 10. klasse i dette tilbud,« skriver Jane Greve og Jacob Nielsen Arendt i pressemeddelelsen.

Det ekstra skoleår skulle gøre eleverne klar til at vælge en undgomsuddannelse ved at give dem mere undervisning, lade dem blive mere modne og få nye venner.

Men lige præcis de nye klassekammerater kan være en del af problemet.

»Den negative effekt af 10. klasse kan således muligvis forklares af en negativ kammeratskabseffekt. Det kan man så bruge til at diskutere, om 10. klasse-tilbuddene bør styrkes, eller om der er en elevgruppe, der skal tilbydes noget andet,« skriver Jane Greve og Jacob Nielsen Arendt i pressemeddelelsen.

Hvis du er i tvivl, om du vil tage en ungdomsuddannelse, er der altså stadig masser af muligheder.

Undersøgelsen viser nemlig ikke, om det samme gælder for efterskoler, private skoler, specialskoler eller 10. klasse-centre.

Læs også:

Inklusion skader de andre levers faglige niveau

Når skolen er værre end spild af tid

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.